To dobry poradnik, miałem tak zrobione na ubuntu z dockerem. W Proxmox mam problem z czytaniem temperatury procesora i innych parametrów sprzętu, nie wiem jak się do nich dostać z HA postawionego w wirtualnej maszynie
Może coś prostszego niż to znacie?
@Stefan proszę zrób osobny wątek na ten monitoring i coś podziałam po pracy Możliwości jest kilka, bez problemy robię to w ESXi więc na Promoxie też powinno pojść bez problemu.
Pierwszy sposób #1, zaawansowany - za pomocą dostepnych pakietów do monitoringu hardware dla linuxa pobierzesz dane z czujników a nastepnie za pomocą Telegraf’a wrzucisz je do MQTT, reszta to autowykrywanie w Mosquitto broker w HA:
Nie mam Proxmoxa ale zakładam, że możesz się do niego zalogować przez ssh albo do samej console i wykonać te polecenia:
First step is to install lm-sensors
.
For Debian:
apt-get install lm-sensors
Then, starts the detection of your hardware sensors:
sensors-detect
Verify that it works:
sensors
It should display something like:
Ideally, the command outputs all the sensors that are detected, including processor and chipset temperature, CPU voltage, and fan speed. The section that begins with “coretemp-” is relevant for the CPU temperature. The temperatures of the individual CPU cores are listed here. Many multi-core CPUs such as Intel Core i3 / 5/7/9 models reflect the temperature of the entire processor with the value “Physical id 0”.
Nastepnie należy postepować wg instrukcji https://www.smarthomelab.ca/monitor-proxmox-computer-temperatures-using-home-assistant-telegraf-and-mqtt/ zaczynając od punktu 3.:
3. I also wanted to get my HDD and SSD card temperatures …
MOże jak też skorzystam. Próbuję w konsoli shell wpisać to polecenie, ale nie jest aktywne
a które polecenie dokładnie bo podałem kilka.
Właściwie to wszystkie polecenia są nie dostępne, które napisałeś
Trudno diagnozuje się i rozwiązuje sie problemy na odleglość przy braku szczegółów, bedę musiał poczekać na innego użytkownika, sorry
To Debian nie ma sudo domyślnie
Wykonaj wcześniej to polecenie
apt-get install sudo
Później to co kolega
Dziękuję. Chyba się udało:
Jeszcze tylko wciągnąć to do HA
Instrukcja uzupełniona o dalsze kroki …
Kolejny sposób #2 - jeżeli interesuje Cię tylko temperatura procesora to można skorzystać z poradnika:
NIe wiedziałem, że takie to skomplikowane. Jutro się tym zajmę - jak będę miał problem, to pozwolę sobie napisać. Dzięki
Następny sposób #3, zaawansowany - możesz skorzystać z wbudowanej funkcjonalności Proxmoxa:
albo zainstalować usługę SNMP i na podstawie dostępnych MIB’ów dla linuxa monitorować wybrane parametry.
@macek dużo mi podałeś przykładów, ale utknąłem na tym najprostszym - czyli pozyskania samej temperatury procesora. Dotarłem do punktu 5 - wpisałem w konsoli proxmoxa dwa pierwsze polecenia i teoretycznie poszło ale przy poleceniu “pip3 --version” wyświetla mi się command not found
Teoretycznie, może polecenie apt install python-pip3
nie zakończyło się sukcesem instalacji pakietu, wklej proszę wpisane polecenie i jego wynik.
Chyba masz rację, coś poszło nie tak:
Musisz zmienić używane repozytorium, na podstawie https://pve.proxmox.com/wiki/Package_Repositories zmien dla wariantu Proxmox VE No-Subscription Repository. Po doinstalowaniu pakietu możesz wrócić do poprzedniej konfiguracji.
Widzę, że to wyższa szkoła jazdy. Ale spróbuję, dzięki za instrukcję.
Jak dla mnie to jest błąd w tym tutorialu
Jest:
apt update
apt install python-pip3
A powinno być
> apt update
> apt install python3-pip
Jak wykonasz to drugie polecenie to potem przy użyciu
pip3 --version
Zwrócić powinno coś takiego
pip 18.1 from /usr/lib/python3/dist-packages/pip (python 3.7)
Kolejny błąd
Jest
chmod x+a my_script.py
Powinno być
chmod a+x my_script.py
Żeby przy wartości temeratury pojawiały się znacznik stopni C trzeba poprawić wpis
- platform: template
sensors:
proxmox_cpu_temp:
unit_of_measurement: '°C'
value_template: '{{ states("input_number.cpu_temp") | multiply(0.001) | round(1) }}'