Prymitywne sterowanie ogrzewaniem podłogowym

Cześć.
Mam do zrealizowania projekt sterowania piecem i ogrzewaniem - oczywiście nie mam ani 1M kabla w ścianach by tego dokonać. Czym trzeba sterować?

1. Dwie pompki wspomagające w 2 rozdzielaczach podłogowych - nie są to żadne inteligentne pompki więc wystarczy opcja załącz/wyłącz w określonych momentach
  2. Piec wspiera protokół OpenTherm 3.0 więc można ustawiać na nim temperatury przy pomocy shielda: ESP8266 Thermostat Shield - DIYLESS Electronics

Moje założenia:

1. System ma być niezależny od HA - w razie padu/odpięcia HA od sieci działać nadal, lecz z możliwością podłączenia i sterowania z HA.
  2. System ma obsłużyć dużą liczbę bezprzewodowych termometrów - na ten moment potrzebował bym 11 wewnętrznych + 1-2 zewnętrznych

Jak to ma działać?

1. Temperatura w pokojach jest ustawiona “na stałe” w rozdzielaczu przy pomocy przepływomierzy - nie zależy mi na oddzielnym sterowaniu każdego z pomieszczeń przy pomocy UI z prostych względów:
  • bezwładność podłogówki - 6h zmiany temperatury 2 czy 3 razy dziennie to nieporozumienie
  • sterowanie elektrozaworami do pomieszczeń jest proste, ale bez względu jakich zaworów nie użyjemy NO czy NC - by trzymać je w jednej pozycji będzie trzeba podawać na nie 230V a 12 siłowników żrących po 2W by utrzymywać niewielkie zmiany na obiegach to bezsens.
  1. Pompki na rozdzielaczach powinny się załączać tylko w przypadku zapotrzebowania na temperaturę w którymś z pomieszczeń na danym rozdzielaczu (piętrze)
  2. Ustawienie temperatury na piecu musi odbywać się przez OpenThem w zależności od temperatury zewnętrznej (krzywa grzewcza - tą mogę ustawić na piecu lub zaimplementować samemu: na dworze 0C - temperatura na piecu dla CO: 26C, na dworze -5C- temperatura na piecu 27C, na dworze -10C - na piecu 28C itd.)

A teraz słucham szanownych kolegów na pomysły realizacji tego - z użyciem HA nie było by problemu, ale system ma być niezależny - mogli byście mnie pchnąć na jakieś pomysły co do sprzętu i “jak to spiąć” by było niezależne? Z góry dzięki za podpowiedzi.

To może powiedz najpierw do jakich wniosków/pomysłów/kierunków doszedłeś po przeczytaniu postów na forum dotyczących ogrzewania, które z rozwiązań spełnia założenia ale masz problem z realizacją?

Właśnie większość rozwiązań podanych jest zależne od HA a ja potrzebuję rozwiązania niezależnego.
Na upartego by sterować pompkami to mogę wziąć bramkę + termometry + 2 relaye Aqara, ale zostaje problem OpenTherm i pieca.

Skoro masz wiele rozproszonych czujników i elementów wykonawczych, każde i innej parafii, to zawsze będziesz potrzebował integratora. Więc co byś nie kombinował zawsze będzie zależne od tej części wspólnej (jakby się nie nazywała).
Nawet gdy zrobisz to po MQTT (działanie pozornie autonomiczne), to częścią wspólną wspólną będzie broker.

Stwierdziłem to samo, więc pytam mądrzejszych, czy może jest jakiś sposób by system był niezależny :wink:
Może uda mi się zrobić 2 niezależne systemy z tego - jeden do pompek, drugi do pomiaru temperatury

Moim zdaniem przesadzasz :slight_smile: … a co jak router przestanie działać itd.
Poczytaj pod hasłem “ESP8266 mesh” i opracować jakieś autorskie rozwiązanie.

@rm-rf
Z tego co kojarzę to chyba jedyny szerzej znany projekt DIY (który raczej nie spełnia twoich oczekiwań, bo nie ma odpowiednich funkcji, ale spełnia założenia czegoś dość niezawodnego i niezależnego, nie znam go praktycznie wcale, więc mogę się mylić - istnieją jakieś jego modyfikacje)
http://otgw.tclcode.com/

Jeśli masz pomysły, by wykorzystać np. Aquara, to raczej z integracjami “poniżej” HA (lub innych podobnych do HA systemów integracji innych systemów - np. Domoticz czy openhab) nie masz szans zejść.

To ja tak z innej beczki. Podajesz temperaturę zadną na podłogowe - rozdzielacze, czy to są pompy mieszające, a masz podany wysoki parametr na rozdzielacz.
Bo w tym drugim przypadku, to wyłączanie pompy to tak nie bardzo, jeśli położyłeś rurki w podłodze na niski parametr.
Dyfuzja cieplna czynnika w obiegu zachodzi nawet przy wyłączonych pompach i nie tylko powyżej 60C jak niektórzy uważają.

Skoro zakładasz bezwładność cieplna podłogówki na kilka godzin, to jaka korzyść przyniesie Ci sterowanie pompami obiegowymi za pomocą sieci termometrów?

Oszczędność da Ci jedynie praca ciągła z obniżeniem temperatury parametru i dobraniem takich przepływów na pętlach obiegów by założone temperatury w pomieszczeniach były komfortowe przy tej samej temperaturze zasilania belki rozdzielacza.

1 polubienie

Pompki są pompkami wspomagającymi by wymusić szybszy obieg na piętrach - sam piec ma wbudowaną pompkę, która w minimalnym stopniu zapewnia cyrkulację. Rozdzielacze są skręcone między 1-2,5L/min w zależności od pomieszczenia i oczekiwanej temperatury.
Temperatura zadana na piecu by uzyskać w domu 21-22 stopni to około 27C przy temperaturze zewnętrznej -5C, więc jest tak jak mówisz - niskotemperaturowa instalacja.
W tym momencie pompki kręcą 24h/7dni mógł bym je chociaż zwolnić bądź zatrzymać gdy zadana temperatura jest osiągnięta - cyrkulacja i tak pozostanie wymuszona przez piec ale wolniejsza.
Teraz możemy sobie postawić pytanie czy:

1. lepiej kręcić pompkami wspomagającymi 24/7 jak to ma miejsce teraz
  2. zatrzymywać pompki co zadaną temperaturę w celu zmniejszenia zużycia prądu

Ogólnie ciężko będzie to zmierzyć bo musiał bym mieć warunki laboratoryjne by odpowiedzieć na pytanie czy takie zachowanie zużyje mniej prądu i gazu niż przy kręceniu 24/7. ciężko zinterpretować korzyści przez dużą bezwładność cieplną - czy powolne wychładzanie i podgrzewanie podłogi przy spadku 1-2*C będzie rozsądniejsze niż trzymanie jej stałej temperatury?

Ogólnie doszedłem do wniosku, że za pomocą OpenTherm mogę ustawić 2 parametry na piecu:

1. Temperaturę zewnętrzną i wykorzystać wbudowaną w piec krzywą grzewczą i nie wymyślać kołą
  2. Temperaturę wewnętrzną i wykorzystać zachowanie pieca względem wewnętrznego termostatu. Jeśli pomieszczenia są wyregulowane poprawnie na przepływach to punktem odniesienia może być dowolne pomieszczenie w domu