Przedłużenie stanu encji

Nabierz powietrza… i to co napisałeś wypowiedz na jednym wdechu - jeśli Ci się nie uda to postaraj się na przyszłość swoje myśli separować.

1. Ustal jakie są stany dla otwartych i zamkniętych drzwi.
    Następnie dostosuj warunki aby była w tym jakaś oczekiwana logika tzn. w której nitce powinien być delay. Na początek najlepiej w ogóle nie opóźniaj aby uzyskać odwzorowanie 1:1 stanów drzwi i pomocnika.
  2. Jeśli miga to zapewne śmieci po pierwszych próbach i działają w tle jeszcze jakieś automatyzacje HA.

Na pewno nie jest tak jak opowiadasz - tak myślę, bo żadnego dowodu jeszcze nie pokazałeś i diabli wiedzą co tam siedzi.

… to jest akurat najbardziej OK

Rysunek, który wstawił @RobinI30 opóźnia zmianę stanu On , czyli po zadziałaniu kontaktronu stan pomocnika zmieni się na ON po czasie delay. Nie wiem w jakim celu doświadczony kolega tak miesza, ale ten nod delay powinien być na dole, albo nody call service powinny być zamienione miejscami i odpowiednio skonfigurowany nod event state.
Z jednym się zgadzam, jeśli to skrzynka na listy, to bez sensu jest opóźnianie przejścia w stan OFF. Znacznie lepiej po naruszeniu czujnika ustawić pomocnika na ON aż do następnego naruszenia czujnika. Czyli pierwsze ON kontaktronu to włożenie poczty, drugie ON wyjęcie i ustawienie pomocnika na OFF

Pospieramy się ? :slight_smile:
Na takim poziome abstrakcji obydwóch będziemy mieli rację.

Jeśli listonosz upora się w 5 sekund z włożeniem korespondencji (można mu dać trochę więcej czasu) to pomocnik zostanie ustawiony na ON do czasu aż właściciel nie wyjmie listów i nie zmieni stanu pomocnika na OFF aby czekał na następne gmyranie przy skrzynce.

Tego to nie rozumiem: bo po zmianie stanu pomocnika na ON jakaś akcja się już zadziała i wtedy opóźnienie OFF nie ma sensu.

PS. Ja to zrobiłem tak, że liczę ilość naruszeń skrzynki (bo listonosz czasem otwiera 1 czasem 2-3 razy) i jeśli licznik >0 to ustawia alert do czasu zresetowania licznika co następuje po wyjęciu korespondencji.

Tak naprawdę nie znamy potrzeb autora, bo nie napisał tego jednoznacznie. Jego potrzeba, o której napisał, to wydłużenie stanu ON po zadziałaniu czujnika. Wydłużyć ten czas można opóźniając przejście w stan OFF i dlatego delay powinien poprzedzać call service OFF . Cały czas mam na myśli rysunek wstawiony wcześniej i pierwszy wpis autora.

:grinning: to ja opacznie zrozumiałem, że trzeba przeczekać zmianę stanu na OFF (odpowiednio opóźniając ON) aby ustawić “stałe” ON.

Koledzy, są raptem 4 możliwości - trzeba zrobić tak aby było dobrze dla warunków lokalnych.
Nie ma się o co spierać, pytanie pierwotne (jak opóźnić?) otrzymało odpowiedź.

troszkę mnie nie było … Sprawdziłem i rzeczywiście to opóźnienie ma być na dole, i w NR to działa, ale zrobiłe sobie ikontę tych drzwi w HA i gdy otworzę drzwi to ikonka miga a gdy zamknę odrazu to gaśnie i cały szkopuł polega na tym żeby świeciła się określony czas. Jeśli chodzi o skrzynkę to też będe dział to zrobić i powiedzcie mi jak ustawić tego pomocnika w NR

Dodaleś encję czujnika , czy pomocnika ? Zachowanie czujnika się nie zmieni w magiczny sposób, dodaj encję pomocnika do dashboardu i będzie “świeciła” tyle ile ustawisz w delay.

Ooo … kolejny generator :stuck_out_tongue:

Po lewej stronie powinna być wpisana encja drzwi rzeczywista, po prawej stronie nody on/off powinny wywoływać encje pomocnika. Jeśli mruga po obu stronach masz encję drzwi… ale skoro nie pokazyjesz konfiguracji to się męcz.

1 polubienie

W NR mam po lewej encjie kontraktronu, po prawej pomocnika. NR wszystko jest dobrze bo po minięciu czasu ze stanu on robi się off. Problem wydaje mi się leży po stronie tego pomocnika np zły typ pomocnika, gdy ręcznie pomocnika włączę to stan po otwarciu się drzwi robi sie na on gdy zamknę i minie czas zadany w NR to ikonka nadal mi miga (stan jest on )

a to jest kod z karty

type: horizontal-stack
cards:
  - type: vertical-stack
    cards:
      - show_name: true
        show_icon: true
        type: button
        tap_action:
          action: toggle
        entity: switch.zas_otwieranie
        icon: mdi:lock-open-alert
        show_state: true
        name: zamek Otwarty
        tap_action:
        entity: switch.otwieranie
        name: Otwarta
        icon: mdi:gate-open
      - type: custom:button-card
        color_type: red
        entity: input_boolean.drzwi12
        name: drzwi
        icon: mdi:mail
        show_name: true
        styles:
          name: null
        state:
          - value: 'on'
            color: red
            styles:
              name:
                - color: white
              card:
                - animation: blink 1s ease infinite
          - operator: default
            color: rgb(35 35 35)
  - type: vertical-stack
    cards:
        tap_action:
        entity: switch.zas_zamykanie
        icon: mdi:lock
        name: zamek zamknięty
        tap_action:
        entity: switch.zamknieta
        icon: mdi:gate
        tap_action: null
        entity: switch.led_bramy
        icon: mdi:alarm-light
        tap_action:
        entity: switch.led_bramy
        icon: mdi:light-flood-down
        name: LEd

Miga bo musi, tak mu kazałeś
1
Tak to jest jak wklejamy coś czego nie rozumiemy, a potem “Dlaczego miga ?”
Czerwone i jeszcze szybko miga :slight_smile:

kolego chyba mnie nie zrozumiałeś. Miga bo ma migać, ale tylko w momencie jak odtworzę drzwi i zamknę do czasu zadanym w NR a u mnie jest tak ze jak odtworzę drzwi to miga jak zamknę to miga czas zadanym w nodzie dalay, ale po skończeniu tego czasu dalej miga. Jak dla mnie to problem jest w samym pomocniki bo jak go ręcznie włączę to jest aktywny nawet po skończeniu czasu w NR jak ustawić tego pomocnika ?

Pokaż konfigurację w NR nodów on i off (Twojego pomocnika input_boolean.drzwi12.

Przechwytywaniex

A powinno być tak , dla On podobnie

nie switch a tak …

service: input_boolean.turn_off

edit: spóźniony już @isom1266 pokazał.

zrobiłem tak jak mówisz

Nadal nie działa, jak otworzę drzwi no pomocnik władcza się i mi miga (tak powinno być ), ale jak zamknę to pomocnik jest wyłączony a czas NR leci i po skończonym czasie stan robi się on off (tak jak powinien) Problem jest w tym że pomocnik po zamknięciu drzwi od razu się wyłącza nie trzyma tego zadanego czasu w NR

Pomocnik włącza się, po skończonym czasie jest off, ale równocześnie wyłącza się zaraz po zamknięciu drzwi.

Przed kliknięciem ‘odpowiedz’ przeczytaj kilka razy co napisałeś.

A teraz najlepiej skopiuj przepływ i udostępnij tutaj raz jeszcze z kodem karty, opisz logicznie o co chodzi i ktoś na pewno podpowie Ci co robisz źle.

powtarzasz to ciągle, nie udostępniłeś swojej konfiguracji, opisujesz problem niechlujnie w swoim tajemniczym nie polskim języku.
PS. masz zapewne źle skonfigurowany nod events: state
Podstaw swoje encje kontaktronu i pomocnika
flows (76).json (2,7 KB)

1 polubienie