Przejscie domu w tryb nocny

Witam wszystkich,
potrzebuję pomocy w ogarnięciu kwestii przejscia świateł w domu w tryb nocny. Mam tablet na scianie na którym na pierwszej stronie mam przyciski do zmiany scen oświetlenia, dodatkowo za pomocą noda time range mam poustawiane różne zachowanie światła czujników ruchu w zależności od pory dnia. Dlatego że nie chodzę spać zawsze tak samo chciałbym zrobić przycisk np." tryb nocny" który wyłączałby wszystkie światła i ustawiał swiatło nocne reagujące na czujnik ruchu. Może ktoś ma coś podobnego i mógłby mi podpowiedzieć jak to ogarnąć w node red. Wstępnie mam zrobioną taką automatyzacje ale nie działa to tak jak bym chciał. Problem polega na tym że jak mam noda time range ustawionego np. do 22:30 a włącze tryb nocny o 22:00 to ten node i tak wyzwala jasne światło do 22:30.

Jeśli nie zalegasz w łóżku w celach innych niż wspomniany sen, to może sprawdził by się czujnik nacisku pod materacem. Innymi słowy myślę jak stwierdzić fakt, że idziesz spać i od tego pociągnąć dalszą logikę automatyzacji.

Nie każdemu to przypasuje, ale do tego użyłem TV. Encja media_player z Android TV. Możesz też pomocnikiem “tryb nocny” blokować sobie time_range i np. wschodem słońca pomocnika “tryb nocny” wyłączać.

Powiedz do telefonu lub tabletu “idę spać” i to zdanie w automatyzacji uruchomi odpowiednie skrypty

Odblokowany telefon przyłożony do tagu NFC przyklejonego do szafki nocnej (tag może być przyklejony pod blatem szafki nocnej - płyta meblowa 18 mm) wyzwala odpowiednią akcję “tryb nocny” w HA.

dzięki za pomysły, do wyzwalania trybu nocnego używam pomocnika, pomysł z telefonem tez mi się podoba. Na tablecie mam przycisk tryb nocny, naciskam jak ide spać ale mam problem jak to zrobić w node red żeby blokować time range.

Jestem jednak bardziej leniwy i nie chcę pamietać, że przed snem muszę podejść do tabletu, po prostu przed snem przesuwam telefon na szafce nocnej i wszystko robi się samo jak u Ciebie :slight_smile:.

Odczytaj w Node-RED status encji pomocnika i w zależności od stanu tej encji “zablokuj time range”, @RobinI30 napewno pomoże w tym temacie.

ok, pomocnik jest typu przycisk(monostabilny) zmienie na triger i się pobawie chyba ze jest jakaś możliwość odczytania historii

Blokada trybu time range miałem na myśli w node red pójście inna drogą.
Najłatwiej pomocnik typu “Przełącznik” i sprawdzasz czy jest włączony.

wszystkie przyciski na tablecie które załączają poszczegolne sceny mam ustawione jako monostabilne jedynie tryb nocny zmieniłem na przełącznik. testuje trochę i wygląda to dobrze, dzieki za podpowiedź. Pytanie mam jeszcze czy mogę jakoś rozróznić wciśniecie wyłącznika na scianie? chodzi mi o to że chciałbym przypisać rożne działanie wyłącznika w zależności czy zostanie załączony z automatu np. przez node red czy wcisnę go fizycznie palcem. Dodam ze wyłącznik scienny nie ma klawisza jak tradycyjny, tylko coś w rodzaju monostabilnego przycisku (naciskam raz jest “on” naciskam drugi jest “off”).