Przekaźnik bramy garażowej Tuya, problem z połączeniem z inną siecią WIFi

Część.

Mam przekaźnik wifi do bramy garażowej taki jak na poniższym zdjęciu. Do tej pory wszystko było ok. Niestety musiałem zmienić router. Teraz nie mogę go dodać do sieci. Ani Tuya ani Smarthome go nie wykrywa. Chciałbym go do dać do HA. Czy jest tu ktoś kto miałby rozwiązanie tego problemu?

Najprościej?
Ustaw na AP 2,4GHz nowego routera SSID sieci, szyfrowanie i klucz (hasło do WiFi) takie samo jak na starym.

W razie problemów wyłącz na AP pracę w 5GHz lub zmień SSID 5 GHz na inny niż dla 2,4GHz.

Metoda nr2, to zresetowanie go zgodnie z instrukcją i ponowna konfiguracja również w/g jego instrukcji.

1 polubienie

Pierwszego rozwiązania niestety już nie pamiętam SSID i do tego w tym routerze mam inną pulę IP czy jak to nazwać. W starym było 192.168.8.x a teraz jest 192.168.1.x te z 8 teraz łączą z anteną zewnętrzna.

Co do drugiego rozwiązania to w instrukcji którą o dziwo udało mi się znaleźć nie ma nawet słowa o restartowaniu. Natomiast to wg instrukcje ze Smart Life nic nie daje.

I sparuj jeszcze raz. Nazwa i ustawienia nie zmienią się.

Inna pula IP nie ma żadnego znaczenia, ważne są jedynie ustawienia AP (sieci WiFi).

Ale skoro nie znasz wartości to pozostaje zresetować sprzęt (zazwyczaj służy do tego przycisk parowania, zależnie od urządzenia trzeba go przeważnie wdusić na dość długo) i skonfigurować od nowa.

Gdybyś podał producenta (markę dystrybutora i model) to możnaby poszukać pasującej instrukcji.
Pokaż tą co masz.

Producent to Shenzen QianChuan Smart Technology Co Ltd
Dystrybutor to chyba Bella Cocool Gmbh

Strona 5 i 6
Usuń najpierw w aplikacji (tak jak pisał @krskrab) a następnie wciśnij przycisk parowania na 5 sekund by zaczęła szybko migać kontrolka i smartfonem podłączonym do AP 2,4GHz (już je rozróżniasz bo mają różne SSID od wczoraj po niezbędnych zmianach lub masz wyłączone 5GHz) parujesz do aplikacji.

Właśnie to nie działa. I dlatego szukam pomocy. Telefon nie wykrywa przekaźnika. Próbowałem 2 różnymi telefonami. Dwoma aplikacjami. Przekaźnik też potrafi mrugać na 2 rodzaje szybko i wolno i oba nie działają.

Może istnieje jakiś inny sposób na dodanie go do HA a nie przez Tuya?

A skonfigurowałeś AP tak jak sugerowałem (wyłączone 5GHz albo z innym SSID)?
bo kluczowe jest, aby telefon był połączony z WiFi 2,4GHz.

W jednym z trybów (nie pamiętam którym) moduł sam wystawia własny AP i w alternatywnym trybie parowania masz się z nim połączyć z aplikacji, ewentualnie bezpośrednio z ustawień telefonu.

Tak z innej beczki.
Jeśli twój nowy router (jego AP) jest niekompatybilny z (prawdopodobnie ESP bo pewności nie mam) ESP wewnątrz modułu, to i tak to nie zadziała na żadnym alternatywnym oprogramowaniu.
Jakiekolwiek urządzenia na ESP działają u Ciebie po zmianie routera poprawnie?

Jeszcze nie dopiero jak dziś wrócę z pracy. Jednak zawsze łączyłem się z siecią 2.4GHz.

Tak, gdy mruga wolno. I udaje mi się z nim połączyć jednak gdy zaczyna wyszukiwać urządzenia to tak jakby wyłączało parowanie w przekaźniku.

Nie mam innych urządzeń na ESP. Tylko Zigbee ale to łączy się bez Tuya.

I wtedy trzeba cierpliwie poczekać (oczywiście o ile tego urządzenia nie wrzucono w międzyczasie na czarną listę w chmurze z którą się łączysz).
Alternatywnie zamiast Smart Life możesz spróbować parowania w Tuya.

Możesz reklamować sprzęt jeśli kupowałeś w Europie.

Tuya -“Co powinienem zrobić, gdy moje urządzenie nie może połączyć się z siecią?”
https://support.tuya.com/en/help/_detail/K9hut2s0mp5w0

Wyłączyłem 5Ghz, WiFi Ax oraz przestawiłem szyfrowanie na WPA2. Nie wiem które pomogło ale w końcu aplikacja wykryła przełącznik.

1 polubienie

Pewnie wyłączenie Ax :grinning::grinning: