Przekaźnik zigbee z N + włącznik bez N - wywala korki

Cześć, kupiłem od majfrienda włącznik światła taki trochę w stylu retro, ale dalej nowoczesny. Stwierdziłem, że fajne to wygląda, więc postanowiłem dokupić przekaźnik zigbee żeby było smart.
Niestety włącznik nie ma N, z kolei przekaźnik już ma. Na razie chciałem podpiąć wszystko roboczo i zobaczyć czy w ogóle zmieści się przekaźnik razem z włącznikiem w puszcze. I teraz tak:
Sam włącznik bez przekaźnika działa.
Sam przekaźnik bez włącznika również.
Niestety jak podpiąłem częściowo włącznik pod przekaźnik to od razu wywaliło korki po ich włączeniu. Podpiąłem L do Lin, N do Nin a S1 do włącznika pod L1.
Czy jest tutaj jakaś dobra dusza, która powie co zrobiłem źle?
Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:

Czy to jest ściemniacz? A może to inny rodzaj przełącznika?

@qb00ne
Narysuj schemat, wrzuć dokumentacje wszystkich 3 użytych urządzeń (zwykły przełącznik też ma jakiś dopuszczalny sposób połączeń, ale przede wszystkim ze zdjęcia nie wiadomo jak to jest połączone jeśli się nie ma identycznego w ręce).

Nie sądzę aby z tego jednego zdjęcia ktokolwiek był w stanie odrysować faktyczny schemat by znaleźć w nim błędy.

Standardowo należałoby odpowiedzieć a’la elektroda: “zatrudnij elektryka skoro nie masz pojęcia o tym co robisz”.

@GSzabados, nie, nie, to jest włącznik schodowy
@szopen, w sumie fakt, mogłem podesłać co tam jest. Trzecie urządzenie, o którym napisałeś to poprzedni włącznik wiszący na kabelkach L1 i L2. Nie był podpięty pod faze w tamtym momencie

jest to włącznik schodowy - nie ma do niego żadnego schematu a w wygląda tak:

z kolei tutaj schemat do przekaźnika:

włącznik podpiąłem do przekaźnika wg schematu 2gang 1way switch

1 polubienie

Fajnie już jest pierwszy punkt zaczepienia, ale to wciąż za mało - nie żałuj nam informacji.
To nie jest przełącznik schodowy tak na moje oko, tylko 2 niezależne 2-biegunowe przełączniki (OK od biedy można by to nazwać “schodowym”).

Niezgodnie… na zacisk S podajesz L zamiast N.

2 polubienia

Musisz podłączyć neutralny przewód do S1 lub S2 z przełącznika. Więc przełącznik będzie tylko neutralny, jak na obrazku.

https://allegro.pl/oferta/modul-oxt-mini-przekaznik-2-obwody-zigbee-tuya-15466834713

Do Twojego okablowania potrzebujesz takiego, gdzie przewód fazowy steruje modułem.

@GSzabados ehhh… nawet sie nie skapnąłem, że neutral jest przy S. Podlączałem kilka przekaźników w innych pomieszczeniach a tylko ten mi wywalił korki, więc już wiadomo dlaczego jak spiąłem faze z neutralem. Nie popisałem się.
No nic, bardzo dziękuje za pomoc :slight_smile: