Dobry wieczór.
Pojutrze zaczyna się u mnie w domu remont. Musze na dwa tygodnie przenieść sprzęt z HA w inne miejsce bez możliwości podpięcia kabla. Mam całość na RPi4, więc jest WiFi. I tu niespodzianka… chcę włączyć dzisiaj WiFi i przenieść sprzęt a tu takie okienko:
Wygląda dobrze, niestety nie chcę koledze rozwalić instalacji (screenshot nie jest z mojej instalacji), więc nie jestem w stanie dzisiaj prowadzić za rękę (na swojej instalacji mogę robić co chcę, ale zlikwidowałem instalacje testowe i nie wiem czy będzie mi się chciało je uruchamiać jestem w trakcie przebudowy sieci w domu i to może potrwać kilka tygodni… nie chcę też nic obiecywać…), ale można to skonfigurować poleceniami
aby wywołać taki help ha network update --help
to samo a mniej pisania ha net up -h
zaczaisz składnię poleceń?
Update network interface settings of a specific adapter.
Usage:
ha network update [interface] [flags]
Aliases:
update, set, up
Examples:
ha network update eth0 --ipv4-method auto --ipv6-method disabled
Flags:
-e, --disabled Disable interface
-h, --help help for update
--ipv4-address stringArray IPv4 address for the interface in the 192.168.1.5/24
--ipv4-gateway string The IPv4 gateway the interface should use
--ipv4-method string Method on IPv4: static|auto|disabled
--ipv4-nameservers stringArray Upstream DNS servers to use for IPv4.
--ipv6-address stringArray IPv6 address for the interface in the 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334/64
--ipv6-gateway string The IPv6 gateway the interface should use
--ipv6-method string Method on IPv6: static|auto|disabled
--ipv6-nameservers stringArray Upstream DNS servers to use for IPv6.
--wifi-auth string Used authentication: open, wep, wpa-psk
--wifi-mode string Wifi mode: infrastructure, adhoc, mesh or ap
--wifi-psk string Shared authentication key for wep or wpa
--wifi-ssid string SSID for wifi connection
Global Flags:
--api-token string Home Assistant Supervisor API token
--config string Optional config file (default is $HOME/.homeassistant.yaml)
--endpoint string Endpoint for Home Assistant Supervisor (default is 'supervisor')
--log-level string Log level (defaults to Warn)
--no-progress Disable the progress spinner
--raw-json Output raw JSON from the API
więc to będzie coś w guście
ha net up wlan0 --ipv4-method auto --ipv6-method auto --wifi-auth wpa-psk --wifi-psk <klucz> --wifi-ssid <ssid-sieci>
co co w nawiasach ostrych zastępujesz (razem z nawiasami czyli finalnie nie ma tych nawiasów) odpowiednimi wartościami
➜ ~ ha net up wlan0 --ipv4-method auto --ipv6-method auto --wifi-auth wpa-psk --wifi-psk xxxxxxxx --wifi-ssid TP-Link_D8E8
Error: Can't create config and activate wlan0: Connection 'Supervisor wlan0' is not available on device wlan0 because device is not available
➜ ~
Wrzuciłem na szybko RaspberryPi OS na kartę SD, odpaliłem i tam Wifi działa bez problemu
A nie masz czasem wyłączonej karty WiFi na poziomie config.txt na partycji boot?
Druga sprawa to z braku odniesienia do działającej konfiguracji nie jestem pewien czy czegoś nie przeoczyłem w parametrach polecenia…
edit
Teraz widzę, że przeoczyłem, ale to znaczy, że nie czytasz helpa, bo zabrakło parametru uruchamiającego kartę w trybie klienta…
--wifi-mode infrastructure
a co to w ogóle ma do rzeczy, przecież ten OS jest inaczej skonfigurowany
to jedynie potwierdzenie, że masz zasięg i karta WiFi jest sprawna
Problem rozwiązany.
Z poziomu RPiOS na karcie SD zrobiłem update eepromu do wersji z 2024-12-07 czyli ostatniej.
Wszystko działa w HA z poziomu UI.
Dzięki za pomoc i poświęcony czas!
Hmm firmware maliny też zwykle uaktualniał HAOS (nie wiem jak jest obecnie) więc na tej instalacji którą pokazałem jest albo firmware uaktualnione przez HAOS albo co najmniej zabytkowe (bo to malina czwórka z pierwszych wypustów, więc jedyna celowa aktualizacja jaką przeżyła to aktualizacja firmware umożliwiająca bootowanie z USB).