To juz trudno stwierdzić co jest nie tak z tym wyłącznikiem, ostatnie co mi przychodzi na myśl to reset wszystkiego - ponowne wgranie Tasmota i konfiguracja.
Spróbuj w konsoli, wpisz Reset 3 Kalibracja WI-FI po restarcie odłącz i podłącz ponownie urządzenie
Tutaj dostępne opcje resetu :
1
= reset device settings to firmware defaults and restart
2
= erase flash, reset device settings to firmware defaults and restart
3
= erase System Parameter Area in flash (Wi-Fi calibration and related data) and restart
4
= reset device settings to firmware defaults but retain Wi-Fi credentials and restart
5
= erase all flash and reset parameters to firmware defaults but keep Wi-Fi settings and restart
6
= erase all flash and reset parameters to firmware defaults but keep Wi-Fi and MQTT settings and restart
(Erase of flash can take a few seconds to complete and there is no output during the erase process on the serial or web console)
99
= reset device bootcount to zero
hmm mam tego trochę, Tasmota ogólnie działa ale moim zdaniem w defaultowej konfiguracji jest mało responsywna… jest spory lag pomiędzy dotknięciem przycisku a reakcją światła. ja osobiście ostatecznie postawiłem to na ESPeasy i zestawiłem regułę która działa inbox w momencie wciśnięcia przycisku natychmiast reaguje światło (przycisk zapięty tylko pod regułę wewnętrzną która zmienia stan przekaźnika) a dopiero potem przekaźnik wysyła update swojego stanu do HA. z kolei HA zmienia stan tylko na przekaźniku (stan/kolor diody na przycisku zależy od stanu przekaźnika). w takiej konfiguracji działa to naprawdę przyjemnie polecam spróbować.
Ta logika - reguła on/off - jest na urządzeniu Tasmoty wiec nie może być mowy o opóźnieniu, w momencie wciśnięcia przycisku natychmiast reaguje przekaźnik w środku i włącza światło.
Dokładnie brak jakichkolwiek opóźnień na tasmot
U mnie działa to jakbym włączał zwykłym przełącznikiem, wiec nie wiem skąd te opóźnienia u ciebie.
Więc albo ja inaczej rozumie słowo natychmiast, albo mam jakąś wadliwa partie później wrzucę wam film z porównaniem. Jak dla mnie tasmota czeka na request z ha, albo coś źle skonfigurowałem. Bo w porównaniu do espeasy roznics jest u mnie drastyczna zamiast 20ms jest około 200ms
Na opóźnienia na samym przycisku u mnie pomogło SetOption13
Tak jak obiecałem sami zobaczcie jak to dziwnie bangla…
hardware Hardware od myfrandsów
SetOption13 bingo ta opcja załatwia temat, tak to jest jak sie nie doczyta manuala
Wielkie dzieki masz u mnie browara !!
Kurde a ja się tak tu staram i mi piwa nikt nie chce postawić
Spokojnie, doczekasz się