@Klima, jest jeszcze projekt Nippy:
Sprawdzałem i czytałem na ten temat, ale chłopaków poniosła fantazja z ceną za produkty, które oferują.
Koniec końców przejrzałem wszystkie możliwe opcje sterowania z wykorzystaniem medium przewodowego. Z mojej analizy wychodzi, że najtaniej wyjdzie KNX i przy tym chyba pozostanę. Actuatory czy generalnie hardware nie jest taki drogi (no może poza przełącznikami ściennymi) a ETS można dostać tanio do małej ilości urządzeń (np. 64) lub dla osób, które nie mają na to kasy jest do znalezienia pełna wersja ETS 5 z mniej legalnych źródeł.
A możesz dać linka do tych tanich modułów KNX? KNX jest drogim rozwiązaniem i takim pozostanie bo urządzenia wymagają certyfikacji a to swoje kosztuje (analogia do Zwave).
Wg mnie źle policzyłeś/dobrałeś wymagane elementy w sieci KNX.
Czyli piractwo, nazywajmy rzeczy po imieniu.
Co do wyliczeń cenowych to moje stwierdzenie, że jest to najtańsza opcja opieram o porównanie cenowe z innymi rozwiązaniami przewodowymi (modbus, boneIO, NIPPY, DALI, Insteon, PLC, BACnet czy Creston) bo o takich mówiłem i szukałem. W moich poszukiwaniach również brałem pod uwagę stabilność systemu, integrację z innymi systemami oraz decentralizację, która jest bardzo istotna. Dodatkowo trzeba brać pod uwagę dostępność danego systemu za 15 lat kiedy coś może się zepsuć. Samo rozwiązanie głównie chce wykorzystać do sterowania oświetleniem, zasilaniem oraz roletami nie wykluczając rozbudowy o dodatkowe elementy - nadal analizuję co jeszcze chciałbym podłączyć pod ten system (np. ogrzewanie nie mam takiej potrzeby przy wykorzystaniu pompy ciepła, która jest autonomiczna w moim przypadku). Do KNX prawdopodobnie podepnę jeszcze czujniki zalania czy czujniki natężenia światła.
Kontraktony na przykład będę podłączać najprawdopodobniej przez Integrę.
Czujniki, które nie są kluczowe (temperatury, stacja pogodowa itp.) a których awaria nie stanowi większego problemu w przypadku awarii mogę oprzeć o system bezprzewodowy.
Co do ETS6 to tak jak wspomniałem jest wersja home dla 64 urządzeń (taka ilość urządzeń wystarczy dla większości zwykłych domków) w przystępnej cenie 350E (po zrobieniu darmowego kursu online jest zniżka jeśli się nie mylę o 20%), a dla tych którym brakuje kasy pozostaje opcja piracka ale jest to ETS5.