Cześć. Nie umiem znaleźć, więc daję nowy temat. Mam w domu rolety sterowane natężeniem światła. Czujnik zrobiony na Wemos i fotorezystor( informacje pokazuje jako napięcie i to wystarczy). Ustawienia są takie, że przy na pięciu 0,40v następuje zamknięcie rolet. Niestety rano, również jest napięcie 0,40v i wtedy jest cyrk. Rolety szaleją. Dodatkowym problemem jest to, że nie domykam ich do końca i zostaje 20% otwarcia. Żeby było jeszcze trudniej, to przyciski rolet są to Tuya i przy zamykaniu aby zostało 20% wpierw należy je zamknąć i otworzyć na 20% ( w innym przypadku nie otworzą się do końca). Reasumując. Jeśli zamkną się wieczorem przy napięciu 0,40v, to rano również chcą się zamykać i zaczyna się cyrk. Próbowałem z “Time range node” ale nie działa, tzn. nie "przepuszcza informacji o napięciu 0,40v czyli nie działa. Pomożecie?
A tam… coś robisz nie tak, tylko nie wiadomo co (nic nie pokazałeś).
Metoda “Time range" sprawdzi się tylko na równiku.
Od sterowania natężeniem światła teraz się odchodzi na rzecz zegara astronomicznego.
Dla NR jest paleta SUN, która dla twojej lokalizacji określi wschód i zachód słońca dla każdego dnia w roku.
node-red-contrib-sunevents (node) - Node-RED
Jeśli upierasz się przy poziomie światła, warunek powinien posiadać histerezę i trzeba wyliczyć trend zmian.
W pewnym sensie masz rację ale zupełnie inne jest natężenie światła w dni pochmurne i zupełnie inne w dni słoneczne.
Właśnie dlatego w/g mnie to wada, bo trudno ustawić uniwersalny próg przełączenia.
To chyba właśnie czujnik natężenia światła ten problem rozwiązuje.
Jeżeli ustawisz odpowiednie przedziały dla zmian natężenia światła w czasie, bo jak słonce wyjdzie i za chwilę zajdzie to zrobi się z tego niezła choinka.
Co ma się wydarzyć gdy w pochmurny dzień wieczorem zamkną się rolety i nagle się wypogodzi… i na odwrót z rana ?
Jeśli chcesz w/g czujnika to wystarczy odczytać godzinę czy jest przed czy po południu. Wtedy przy zadanym poziomie wykonać odpowiednio zamknij/otwórz ale tylko raz.
Dzięki za pomoc. Przekonaliście mnie do zegara astronomicznego. Zrobie to raz i nie trzeba potem kombinować. Zamykam temat.