Mam od niedawna jako warsztatowy komputer i tu testowałem na nim Frigate z wykorzystaniem OpenVINO:
Jako desktop, z którego właśnie piszę, z systemem Linux Mint pobiera w tym momencie 12W (przy po otwieranych kilku stronach przeglądarki i kilku usługach w tle np. testowy HA). Przy próbach z Frigate pobór skakał do 25W przy 3 kamerach.
Swój egzemplarz w czerwcu kupiłem za 426zł po zbiciu ceny dzięki kodowi promocyjnemu i zebranymi monetami.
Obecnie egzemplarze z DDR5 mają pamięć RAM wlutowaną. Dysk to chiński SSD nie NVME. Nie chcę się tu rozpisywać na temat tego sprzętu. W tym momencie są podobne mini komputerki z PRC w nieco niższej cenie niż 600PLN. Intel N100 nie jest koniecznością dla Frigate. Natomiast jeśli zależy Ci na energooszczędności i płynnej detekcji obiektów to wypada się zaopatrzyć w akcelerator Google Coral TPU.
Polecam kanał na YT, kolegii który robi fajne testy. W ostatnim czasie właśnie konstrukcji na N100 - https://www.youtube.com/@tatageek
Podobnej wydajności komputery w formie SFF lub mniejszej możesz znaleźć jako używane ale zachodnich marek. Moim zdaniem na uwagę zasługuje np. Dell Optiplex 3000 TC Pentium N6005 8GB DDR4 128GB NVMe USB-C Wi-Fi 6 za 599 na Allegro od rzetelnego sprzedawcy, z rękojmią i FV (jeśli potrzeba).
Tu proponuję pohamować na razie pokusy, bo temat jest dość złożony i rozpoznawanie tablic nie jest takie proste do osiągnięcia bez pewnej specyficznej wiedzy. Kamery wymagają dobrej jakości obrazu i wcale nie chodzi o ilość pikseli. Trzeba zrozumieć jak to wszystko działa, czyli dokumentacja Frigate do przestudiowania od dechy do dechy. Potem można, po zrozumieniu, próbować rozwijać konfigurację o nowe funkcje.
Wiem, że niektórzy z powodzeniem używają tego projektu dla rozpoznawania tablic:
Mój głos w takim razie za instalacją natywnego systemu HAOS - Generic x86-64