Od 3 lat korzystałem z bramki AIS DEV3 opartej o androida z uwagi na to, iż nie miałem żadnego doświadczenia ani wiedzy z zakresu stawiania Home Assistant-a od podstaw. Gdzieś z tyłu głowy miałem świadomość, iż korzystanie z rozwiązania Ai-Speaker może mieć pewne ograniczenia, ale liczyłem przede wszystkim na prostotę i możliwość korzystania z gotowych funkcji m.in. wbudowanego asystenta głosowego.
Niestety po czasie projekt zaczął upadać, a ostatnia aktualizacja HA miała miejsce blisko rok temu. Ponadto w tym tygodniu z niewiadomych przyczyn moja bramka przestała całkowicie działać, więc mimo, iż posiadam kopię całej konfiguracji AIS to nie widzę sensu, aby inwestować w nową skoro to droga donikąd…
Zastanawiam się nad zakupem hardware-u pod HA i wydaje i się, iż dla mnie najlepszym rozwiązaniem będzie Raspberry Pi 5 8GB RAM z SSD NVMe, gdyż mini PC np. Intel NUC zużywają znacznie więcej prądu. A skoro to ma działać 24/7 to w dłuższej perspektywie także jest kluczowym kryterium.
Tworzę ten wątek, aby poznać Wasze opinie na temat mojego wyboru oraz dowiedzieć się, co dokładnie zainstalować, aby mój nowy HA był jak najbardziej wszechstronny. Chciałbym również, aby sama konfiguracja była standardowa, tzn. możliwa do odtworzenia na dowolnym innym urządzeniu w przyszłości.
Z góry dziękuję.