Dzień dobry,
Obecnie posiadam instalację HA na Raspberry Pi4. Kilka dni temu niestety uSD padło i trzeba było stawiać wszystko na nowo (całe szczęście by backup na googl’u).
Mam pytanie ponieważ trafiła mi się okazja na HP Prodesk 600 G4 (i3, 8gb ram, 256ssd) za 250zł. Czy ktoś z grona używa tego urządzenia? Możecie się wypowiedzieć czy warto? Jak ze zużyciem prądu oraz głośnością?
HA obecnie wykorzystywany do kilku automatyzacji (żarówki, smart buttony) przez zigbee.
Z góry dzięki za wszelkie porady
Nie mam, więc nie używam, mimo to się wypowiem (bo szanse, że trafisz kogoś, kto się wypowie i równocześnie nie będzie to sprzedawca polizingów, oceniam na bliskie zeru).
Niektóre HP miewały BIOSy nie w pełni zgodne ze specyfikacją UEFI (konkretnie chodzi o niemożliwość wyłączenia secure boot, czy tak jest w tym wypadku nie wiem), więc możliwość zwrotu lub gwarancja sprzedawcy, że HAOS-generic się uruchomi jest wskazana.
(o ile planujesz HAOS-generic, a nie coś innego)
modeli z tej serii na bazie i3 jest 10 różnych na 4 różnych procesorach
https://www.cpubenchmark.net/compare/3304vs3285vs3103vs3280/
najrozsądniej (patrząc po specyfikacji) wyglądają modele na i3-8300T (ale paleta modeli jest dużo szersza).
W tej cenie chyba warto, ale ocenisz to sam.
Z tego względu sugeruję konkretny model procesora, ale jeśli to są kluczowe kwestie, to sądzę, że tylko wersja DM na celeronku może wygrać z DM na i3-8300T (ale nie wydajnościowo)
Inne modele niż DM (desktop mini) są głośniejsze i żrą więcej energii (Prodesk 600 G4 to jest nazwa całej serii różnego sprzętu).
Generalnie przy samej prostej automatyce, to procesor tej klasy działa niemal w idle, więc wersje DM powinny być porównywalne z maliną czwórką.
Tak z innej beczki - gdybyś zastosował ssd w malinie to uzyskałbyś pewnie zbliżone rezultaty (tzn. podpinając do maliny4 ssd przez USB3 nie da się osiągnąć wydajności dysku porównywalnej z pecetem i użytym portem sata, nie mówiąc już o pcie, ale nie jest to jakieś kluczowe wąskie gardło w takim zastosowaniu).
Dzięki za odpowiedź. Po nr. Seryjnym strona hp pokazuje taką specyfikację. Nie jest poleasingowy. Od osoby prywatnej.
Processor
Intel® Core™ i3-8100T (3.1 GHz base frequency, 6 MB L3 cache, 4 cores)
Chipset
Intel® Q370
Form factor
Mini
Sustainable impact specifications
Low halogen
Memory
8 GB DDR4-2666 MHz RAM (2 x 4 GB) Transfer rates up to 2666 MT/s.
Przy 8 generacji Intela te pudełko, za te pieniądze, wydaje się być atrakcyjną ofertą (pod warunkiem, że jest zasilacz, a ten SSD nie jest truchłem). Dokupienie drugiej kości pamięci RAM oraz możliwość zainstalowania dwóch dysków NVMe + dysku 2,5’’ SATA daje już fajną bazę na budowę domowego serwera. Do edukacji z PVE czy TrueNAS Scale albo na początek chociażby CasaOS, to dobra platforma nawet dla bardziej wymagających projektów. Dla samego HAOS to raczej bardzo przewymiarowany sprzęt. Co do energochłonności nie mam doświadczeń, ale procesor pozwala już na wykorzystanie paru nowszych technologi jak chociażby Configurable TDP-down. Tu sporo będzie zależeć od tego co HP umieściło w BIOS.
Też może być, nieco słabszy od 8300T ale to nie rzutuje jakoś intensywnie (w sensie wydajność będzie zbliżona, a być może minimalnie mniejsze zużycie energii, również raczej bez znaczenia).
Ma to i plusy, i minusy.
Zależy jak się dogadasz.
Cena dobra. (nawet biorąc pod uwagę konieczność rychłej wymiany ssd, chociaż oczywiście o ile jest mowa o komplecie z zasilaczem)
To zależy od wersji - w SFF może tak (można dogłębnie przejrzeć tego pdfa u góry), ale w DM niezbędne wyposażenie jest opcjonalne (więc jeśli nie było fabrycznie dysku 2.5cala, to osprzętu raczej brak).
Jakkolwiek potwierdzam, można się pokusić o coś znacznie bardziej wymagającego od HA na takim sprzęcie.
Dzięki wielkie za wszystkie informacje. W takim razie dzisiaj odbiór i zapowiada się zabawa na wielkanoc