Witam wszystkich, jestem w trakcie montowania centralki opartej na Raspberry + Arduino i o ile wszystko przebiegało sprawnie przy przepuszczaniu przewodów od światła (1.5mm2) przez przekaźniki SSR.
Tak teraz przyszła kolej na przepuszczenie przewodów 2.5mm2 gniazdkowych przez przekaźnik:
Moduł przekaźników 16 kanałów z optoizolacją - styki 10A/250VAC - cewka 5V
Problem pojawił się na ostatniej prostej czyli na wpięciu przewodów, przewody 2.5mm2, slot na 1.5mm2.
Zastanawiałem się nad:
przelutowaniem ARK 5,0 na jakieś inne złącze ale obawiam się że na szerokość się nie zmieści
redukcji 2.5mm2 na 1.5mm2 na pewnym odcinku, ale to spowoduje konieczność wymiany i przewodów na tym odcinku i przekaźnika po awarii związanej z przekroczeniem 10A
wymiana całego modułu na 10 pojedynczych tu z kolei nie wiem czy uda mi się to zmieścić.
Przewód 1.5 ma obciążalnosc jak pamiętam 20A i stare instalacje już po aluminiowych pierw były wykonywane 3x1.5 z bezpiecznikami 16A. Ogólnie to nie odważył bym się tej listwy obciążać 10A więc spokojnie możesz przejść z 2, 5na 1,5 ale nie widzę sensu by to robić. Taka listwa z przekaznikami to koszt poniżej 200pln, jak nie chcesz przelutować gniazd to po prostu wymień listwę albo oddaj do przelutowania jak nie czujesz się na siłach.
a w kwestii zasadniczej - te przekaźniki się usmażą powyżej 10A (więc zastosowanie trzeba zaplanować odpowiedzialnie, w takim wypadku żadnym problemem nie będą redukcje w celu podpięcia).
Dzięki za odpowiedź, w takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana przekaźnika, przerzucę odpowiedzialność na 16A wyłącznik nadprądowy.
Zamienię go na na 3x 4, 30A. a o miejsce będę mię martwić jak przyjdą