Próbuję odtworzyć swój ekran w starym radiu i mam pierwszą zagwostkę. W wersji z Dashticz - Domoticz miałem automatyczne przełączenie widoku na podstawie przycisku domofonu, po prostu jak ktoś zadzwonił, to na ekran wskakiwał podglad z kamery + przyciski do obsługi domofonu. Mogłem sobie ustawić jak długo ten podgląd ma być aktywny i po tym czasie, ekran wracał do strony głównej.
Teraz próbuję uzyskać podobny efekt, ale bez sukcesu. Dodałem do głównego widoku przycisk z nawigacją do widoku domofon, ale działa tylko jak kliknę na ten przycisk, autmatyzacja w NR uruchamia przycisk, ale nie przełącza widoku. Czy ktoś ma u siebie podobną funkcjonalność i wie jak to rozwiazać ?
Widoki można przewijać tak
type: custom:swipe-card
cards:
- aspect_ratio: 0%
camera_image: camera.kamera_kuchnia
camera_view: auto
entities: []
entity: camera.kamera_kuchnia
tap_action:
action: more-info
title: Kuchnia Door
type: picture-glance
- aspect_ratio: 0%
camera_image: camera.kamera_kuchnia
camera_view: auto
entities: []
entity: camera.kamera_kuchnia
tap_action:
action: more-info
title: Kuchnia windows
type: picture-glance
Wymagany custom:swipe-card
Fajnie, tylko to działa w ramach jednej karty, czyli cały widok muszę zamknąć w jednej karcie. Rozumiem, że jak dodam do dashboardu kilka widoków, to nawigacja między nimi jest możliwa tylko manualnie. Automatyzacje nie są w stanie zmieniać całych widoków. Ta karta jest ciekawa i pewnie ją wykorzystam, ale zamysł był inny. Wydaje się, że takie funkcje jak przełączenie widoku aktywowane np przez PIR , powinno być czymś naturalnym, np mam ekran w salonie, jak wchodzę to z automatu mam widok encji z tego salonu, a jak ktoś zadzwoni do furtki, to ekran przechodzi do widoku “Domofon”
Ponieważ to przeglądarka renderuje widoki w HA, więc potrzebujesz “zdalnego sterowania przeglądarką”
Zobacz na to
Dziękuję , to rozwiazanie o wiele bardziej pasuje do moich potrzeb.
Możesz tez użyć custom:tab-redirect-card
instalowane z HACS
Przenosi do odpowiedniego widoku na podstawie stanu encji
Karta :
type: custom:tab-redirect-card
redirect:
- user: Artur
entity_id: input_boolean.binary_is_home
entity_state: 'on'
redirect_to_tab_index: 0
redirect_to_tab_index: 0
tab_index to numer widoku liczony od lewej, pierwszy to 0