Przycisk (chwilowy) reset

Witam serdecznie.
Chcę w HA utworzyc przycisk (chwilowy), po nacisnieciu kasowałby wartosc “xxxx”. Oczywiście że wartość “xxxx” jest encją “sensor.xxxx”

Chcieć to móc:

• wirtualny przycisk w postaci pomocnika:
    Input button - Home Assistant
  • automatyzacja, w której wyzwalaczem będzie uruchomienie przycisku
  • akcja automatyzacji kasuje wartość sensora

Dzięki za podpowiedz. Sprawdziłem i już mam przyciski, ale jeszcze nie mogę sobie poradzić z automatyzacją. Możesz podać jakiś przykład, proszę.

Akcja zależy od typu sensora. Pokaż jego stan poprzez narzędzia deweloperskie:

Może wówczas więcej to powie co można z nim zrobić, bo jesteś bardzo oszczędny w słowach. Podejrzewam, że leniwy skoro czekasz na gotowe przykłady. Dobrze jak byś opisał swój przypadek. Czyli co i dlaczego chcesz zrobić… Możliwe, że moja podpowiedź jest niewłaściwa, bo w HA na osiąganie danego celu jest zawsze kilka dróg. Ale potrzebny jest opis dłuższy niż to co zamieściłeś w jednym zdaniu, którego treść można streścić do - przycisk kasuje wartość sensora. I nic nie jest oczywiste.

Mam tam goło.

Chodziło mi o stan sensora docelowego - ten co to jest oczywisty dla ciebie.

Ok. pomyliłem się. Już przesyłam.

@romkli to sensor, którego źrodłem jest inna encja (urządzenie), może skorzystałeś z tej integracji Integral - Home Assistant? Nadal za mało przekazałeś informacji aby Ci pomóc w temacie. Po co chcesz resetować wartość ten encji? Bawimy się w “100 pytań do” :wink: .

OK, to pozwole sobie na pełne zobrazowanie. Dane z BMS przychodzą o mocy ladowania czy też rozładowania (W). Napisałem encje, która oblicza Energie Ładowania w (Wh). Mam bliźniaczą encje która oblicza Energie Ładowania (kWh). Ta druga encja ma być na stałe , jedynie chciałbym by encja (Wh) była kasowana do sprawdzenia Energii czy to podczas Ładowania czy to Rozładowania. Napomknę o encjach że:

1. sensor.wes_wes_1_charging_power to encja, która oblicza Energie Ładowania (Wh)
  2. input_button.reset_wes_1_charging_w_wh to encja z utworzonego przycisku (według twojej podpowiedzi.

I to już wszystko, co mam do powiedzenia w tym temacje. Oczywiście jak masz pytania to zapraszam to komunikowania sie ze mną.

Cześć Roman

PS. Dzięki za już okazaną mi cierpliwość.

Jak? Jest jakiś kod YAML to go tu umieść…
Jest urządzenie BMS, to podaj w jaki sposób jest zintegrowane z HA?

Wyprzedzająco:

Oto wspomniana encja:

sensor:
  - platform: integration
    source: sensor.wes_wes_1_charging_power
    name: "WES 1 Charging Power w Wh"
    round: 2

Jeszcze zapomniaem

unit_prefix: "k"

Ta linia spowoduje obliczanie w kWh.

sensor.wes_wes_1_charging_power ta wartość przychodzi z bms,
kod z ESPHome:

sensor:
  - platform: jk_bms_ble
    jk_bms_ble_id: bms0
...
    charging_power:
      name: "${bms0} charging power"

To już chyba wszystko.

Nie ma mozliwości resetowania tej encji , poczytaj How I solved a reset of an integral - Configuration - Home Assistant Community.

OK. A jakby utworzyć (teraz będę błądzić) zmienną i porównać ją do wartości tej encji. To chyba wtedy będzie można ję resetować.

Jedynie byłaby zabawa z obliczeniami jest wartości po resecie,bo:
xx to utworzona zmienna
wartość_zmiennej_po_resecie = xx - wartość_zmiennej_przed_resetem.

Oczywiście mogę się mylić, nikt nie jest nieomylny.

1. Nie pisz postów jeden pod drugim, jest do tego narzędzie ponownego edytowania (ikona ołówka).
  2. Nie widać aby ten link był otwarty chociaż raz, zadajesz kolejne pytania, a odpowiedzi są pod tym linkiem.
1 polubienie