Cześć chciałem zrobić sobie fizyczny przycisk w samochodzie który otwiera mi bramę wjazdową , w tej chwili realizuje to przez home assistanta w telefonie i odpowiedni widget. Pomyślałem że fajnie było by wziąć walający się moduł esp32 i zrobić z niego przycisk na BT i tak powstał beacon ktory po naciśnieciu przycisku wybudza się i wysysła “beacon” do telefonu i o ile aplikacja nRF w telefonie widzi ten beacon to już HA Companion nie wykrywa nic , dodam że monitor baconów mam odpalony.
To może zainspiruję Cię moim rozwiązaniem - połączenie HA z Taskerem na telefonie. Działa mi to tak:
- w Taskerze mam zdefiniowane strefy geolokalizacyjne: 1500m od domu, 800m, 100m. Do tego reguły dla GPS, że w miarę keidy się zbliżam, czyli wjeżdżam w te strefy, “zagęszcza się” odpytywanie GPS (to wszystko po to, by nie wysycać za bardzo baterii telefonu)
- następnie w Taskerze zbudowana jest reguła wysyłająca webhooka do HA (czyli de facto wywołąnie skryptu). Ale dzieje się to wtedy kiedy spełnione są takie warunki:
a) jestem w strefie 100m od domu
b) mój telefon nie jest podłączony do domowego wifi (co znaczy, że faktycznie jestem jeszcze poza domem a nie w nim)
c) mój telefon jest sparowany po BT z systemem audio w samochodzie (co znaczy, że faktycznie jadę autem a nie szwędam się pieszo gdzieś koło domu)
Te powyższe warunki niemal gwarantują, że jest to sytuacja, w której faktycznie podjeżdżam swoim autem pod dom, - Więc wtedy Tasker wysyła webooka - żądanie uruchomienia zdefiniowanego skryptu. Ten skrypt sprawdza, czy brama wjazdowa i brama garażowa są zamknięte, jeśli tak to je otwiera.
W ten sposób podjeżdżam pod dom a bramy właśnie kończą proces otwierania się.
2 Likes
Kiedyś się tym bawiłem ale poległem na lokalizacji , jesteś w stanie udostępnić skrypt z taskera ?
Pewnie. Wrzuć mi adres email, to podeślę parę ekranów jak to mam skonfigurowane
Oczywiście pod warunkiem, że akurat w tej chwili kurier nie próbuje przełożyc paczki na drugą strone albo kot sąsiada nie przychodzi w odwiedziny ![]()
To taki off topic , ale nie jestem zwolennikiem otwierania zarówno bramy jak i garażu jeśli nie widzę co się aktualnie dzieje wokół.