Cześć,
Da się na panelu HA dodać przycisk monostabilny??
Chciałbym aby podczas naciśnięcia jego state był true, a po zwolnieniu żeby wracał do false
Jego status chce odczytywać w Node Red.
Z góry dziękuję za pomoc.
Cześć,
Da się na panelu HA dodać przycisk monostabilny??
Chciałbym aby podczas naciśnięcia jego state był true, a po zwolnieniu żeby wracał do false
Jego status chce odczytywać w Node Red.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ja używam
Do jakich automatyzacji używasz tego momentary switch?
Ręczne uruchomienie statusu porannego, radia, oświetlenia hue. Taki inject node dostępny na pulpicie jako przycisk
Próbuje, to zainstalować i czytam: “Momentary is part of the default HACS store.” Jakoś nie mogę tego namierzyć ani w integracjach ani w dodatkach. Jakoś mam ciągle problemy ze zrozumieniem, czym się różni jedno od drugiego. Pozostaje instalacja ręczna?
W HACS nie ma żadnych Dodatków (ani nie było i zgodnie z założeniami projektu nie będzie).
Są tam co najwyżej komponenty niestandardowe (czyli dodatkowe komponenty, których nie ma w HA lub alternatywne wersje istniejących komponentów nadpisujące działanie standardowych komponentów).
Dodatek to oddzielny serwer instalowany w osobnym od HA kontenerze (każdy Dodatek jest jakby oddzielnym światem od HA).
Dodatki znajdziesz w standardowym Sklepie w HA.
Jeśli szukasz czegoś co modyfikuje Dashboard (tradycyjnie “lovelace”, choć oficjalnie tak się on już nie nazywa), to szukaj w HACS → Interfejs użytkownika.
Ciąg dalszy jeśli dojdę do tego o co pytasz konkretnie (bo faktycznie nie widzę w rozszerzeniach interfejsu w HACS niczego co by pasowało do “momentary”). A nie mam teraz czasu.
PS pytanie trochę zabrzmiało jak z absurdalnego dowcipu:
Czym się różni wróbelek?
Bo ma jedną nóżkę bardziej.
PPS no tak 2 posty wyżej - to nie jest rozszerzenie interfejsu, tylko komponent niestandardowy
Dziękuję za mega szybką odpowiedź. W międzyczasie się zorientowałem, że nie miałem zainstalowanego HACS. Zainstalowałem i dodałem komponent “momentary switch” ![]()
Taki przycisk jest też w Ustawienia → Urządzenia oraz usługi → Pomocnicy