Przyglądam się rozwiązaniom opartym na Tuya wifi. Jest bardzo dużo przełączników (takich na ścianę, dla ludzi), które sterują światłem przez odcinanie lub dawanie 230V. NIektóre z nich są zintegrowane z przyciskiem, niektóre to pudełka do wmontowania w puszkę (żeby użyć własnych przycisków zgodnych ze standardem girlfriend 2.0)
Znalazłem tez pudełeczka, które tylko sterują 230V na podstawie tego co przychodzi po wifi, bez przycisków dla ludzi.
Czy jest coś, co ogarnia tylko przyciski i wysyła ich stan po wifi do chmury/LocalTuya i nie ma wyjścia na lampę? Czy niepotrzebnie się przejmuję i mogę po prostu nie podłączyć tych wyjść do niczego a i tak będzie śmigało? Optymalnie coś, co ma wejście z 4 przycisków monostabilnych.
Chodzi o taki odpowiednik RNW-01 z Zamela, tylko na Tyua wifi. Widziałem rozwiązania na zigbee+bateria, chodzi o wifi + zasilanie kablem.
Cel - przyciski na ścianie, które można sobie programować do dowolnych zastosowań typu ustaw scenę, wyłącz wszystkie światła itp.
Powiem tak, Tuya i dowolność zastosowania to nie idzie w parze. Jeśli sprzęt na to nie pozwala, to nie możesz go dowolnie używać tylko tak jak to zaplanował ktoś wypuszczający sprzęt na rynek. A że Tuya do partyzantka sprzedająca tylko chmurowe oprogramowanie dla wszystkich chętnych i mających własne pomysły na sprzęt, to nie ma nic pewnego. To że co dziś działa dziś nie oznacza, że jutro po aktualizacji również będzie działać tak samo.
Proponuję przejść np na rozwiązanie Shelly, bogatsze portfolio produktów niż np Supla, pełne integrowanie z HA i innymi systemami, równoległa praca z chmurą jak i lokalnie. Fajne nowe produkty po BLE, które współpracują z tymi po WiFi i wprowadzona nawet niedawno funkcja rozgłaszania/przedłużania sygnału WiFi między urządzeniami.
Można nie podłączać wyjść ale wyjścia i tak będą sterowane on/off i bedą pobierać energię. Dla takich modułów nie ma co liczyć na rozpoznawanie kliknięć przycisku, będzie działać tylko single_click.
Ze znanych mi rozwiązań Wi-Fi masz do wybory:
Blebox actionBox (nie TuYa)
Shelly Plus i4 (nie TuYa)
SONOFF TX Ultimate Smart Touch Wall Switch (z wyjściami, eWeLink)
przełącznik scen dla domu 6 programów WiFi (TUYA)
Nigdzie w domu nie używam chmury TuYa więc nie pytaj mnie o szczegóły.