Była prośba żeby pisać na bieżąco, więc na razie stanąłem na tym:
do oświetlenia 230V (włącz/wyłącz) i do rolet:
3 x KinCony 868-A16 lub Hankerila A16 (prawie takie samy sterowniki i cena)
3 x 16 Channel 5V Relay Module
do taśm LED (te będą miały regulację jasności i może koloru, z całymi lampami za dużo kombinowania):
1 x SmartBoB SM-LITE-1624D
Przełączniki na razie raczej zwierne monostabilne, chyba, że znajdę coś ciekawego w międzyczasie.
Nie licząc lamp liczę, że uda mi się zamknąć w 2k, jeżeli chodzi o sam sprzęt.
Oczywiście, jak wspomniałem, jeszcze coś może się zmienić, ale pewnie kupię chociaż jeden sterownik i zacznę się bawić. Na razie dziękuję wszystkim za rady. W razie czego wrócę po pomoc
To niezbyt dobre zestawienie, A16 ma wszystkich wyjściach wystawia plus 12V , te moduły 16x Relay 5 V zasilane i wyzwalane są max 5V.
Do tego A16 skoro już, to zwykłe przekaźniki z cewką 12V.
Mam A16 i Hankerila 8ch, ten drugi jest o niebo lepszą opcją.
A16 zajmuje dużo miejsca w rozdzielnicy, do tego potrzeba dodatkowych przekaźników i miejsca na połączenie tego w całość, efekt wizualny średni.
Chcąc zastosować przekaźniki na szynę cena wcale nie będzie taka korzystna.
Hmm… rzeczywiście. Musiałem mocniej pogrzebać za tym 8ch, ale znalazłem. Jest trochę droższy, ale jeżeli da się to spiąć wyłącznie na tym to rzeczywiście warto dołożyć te kilka złotych. Dzięki za poradę.
Jeszcze trochę poczytam, żeby czegoś znów nie przegapić, ale jeżeli będzie ok, to zamówię jedną i zacznę testować.
@isom1266 Pozwól, że dopytam. do tych ośmiu wejść masz podłączone zwykłe zwierne przełączniki? Musiałeś dać tam jakiś pullup to 5V czy jest to już ogarnięte na płytce?
Nic nie potrzeba robić , zasilasz moduł 12-24V , a wejścia X1 do X8 zwierasz do masy , gdy zacisk S1 połączysz z plusem, gdy na S1 podasz masę, to wejścia zwierasz do plusa zasilania.