Witam,
Planuję budowę i przeczytałem tematy odnośnie przygotowania domu, ale propozycji i podejść jest tak wiele, że ciężko wybrać coś dla siebie.
Skupić się chcę wyłącznie na stronie elektryczno-sprzętowej, ale uprzedzam, że specjalistą od elektryki nie jestem. Z postawieniem systemów do sterowania i ich programowaniem sobie poradzę.
Zaznaczę tylko, że chodzi mi wyłącznie o rozwiązania przewodowe. Bezprzewodowo będę pewnie zmuszony rozwiązać część rzeczy w przyszłości, ale przy budowie chcę załatwić kablami co tylko się da i dać ich jeszcze trochę “na przyszłość”
- Oświetlenie
- lampy sufitowe (LED) z możliwością regulacji natężenia
- lampki (LED) przy łóżkach i na biurkach z możliwością regulacji natężenia
- przełączniki (najlepiej dotykowe):
- przy wejściach - do lamp sufitowych
- przy łóżkach/biurkach - do lampek + do lampy sufitowej
- w kuchni, oprócz lampy sufitowej, paski LED pod szafkami
- Rolety
- na każdym oknie/drzwiach tarasowych
- możliwość sterowania każdą roletą osobno
- przełączniki (najlepiej dotykowe) przy wejściach do pokoi - wystarczą proste, dwu lub trzy polowe (zamykanie poszczególnych rolet załatwię programowo)
To taki zarys żeby stworzyć kontekst do mojego pytania.
Chciałbym wszystkie przełączniki i lampy skierować do rozdzielnicy, gdzie podłączę je do sterownika i sam ustalę, co który przełącznik ma robić. Chcę w sterowniku móc wykryć, że dotyk trwał x sekund żeby umożliwić sobie sterowanie natężeniem światła czy zamykanie jedynie części rolet.
Finalnie sterownik chcę podpiąć do HomeAssistant po MQTT i tam dodać funkcje takie jak zasłaniania wszystkich rolet na raz, blokowanie możliwości sterowania roletami z przełączników, włączanie/wyłącznie wszystkich świateł czy włącznie świateł przy wykryciu ruchu na czujnikach.
Tak jak pisałem - chodzi mi o techniczne rozwiązanie - gdzie i jakie kable pociągnąć, jakich lamp i przełączników użyć?
Idea jest taka, że przełączniki mają działać nawet jak padnie HA, ale po MQTT będę mógł uzyskać rozszerzone funkcje, które nie muszą działać jak z HA będzie coś nie tak.