postanowiłem spróbować KNX.
Ponieważ z założenia do komunikacji pomiędzy urządzeniami wymagana jest sieć ( w przypadku tasmoty) spróbowałem skomunikować dwa przekaźniki Wifi tak aby jeden powtarzał stan drugiego.
Zrobiłem to trochę bez rozumienia zasad adresowania (po prostu działa).
Poszukuje info na temat podstaw działania i poszerzenia wiedzy, w necie jest to opisane nazbyt ogólnie.
Np. nie bardzo rozumiem jakie to ma znaczeni (Datapoint)?
Widzę w tym duży potencjał ponieważ dużo automatyzacji opartych na wielu sensorach mogłaby się odbywać poza NR,HA np. “rozproszony” termostat lub włącznik schodowy… itp.
Poczytaj KNXnetIP.Datapoint – KNXnetIP v0.2.0 i pełna lista datapoints KNX protocol data types (Datapoint Types).
Żeby właczyć gniazdko wysyłasz telegram z DTP 1.001 (DPT_Switch) z odpowiednią wartością. Jak odczytasz telegram 9.001 (DPT_Value_Temp) to będzie to dana typu float i będzie to temperatura w °C.
Dalsze testy,
Prosty termostat.
Pierwszy ESP posiada czujnik temperatury i rozgłasza oczytaną temperaturę. Można by sobie wyobrazić, że będzie wyposażony w wyświetlacz i enkoder do zadawania temperatur ( na potrzeby testu robię to z NR).
Rule1
ON event#knxrx_val1 DO Var1 %value% ENDON
ON event#knxrx_val2 DO Var2 %value% ENDON
ON event#knxrx_val3 DO Var3 %value% ENDON
ON Var1#State>%var2% DO Power1 0 ENDON
ON Var1#State<%var3% DO Power1 1 ENDON
Do odczytu temperatury i nastawiania prosty flow testowy
Czym to się różni od lokalnego sterowania po IP modułów ? Taki termostat robisz wykorzystujac harmonogramy + reguły i wysyłasz lokalnie do innego ESP z przekaźnikiem. Możesz pominąć cały system HA , albo nie , to Ty decydujesz.
Nie wysyłasz do konkretnego adresata, raz skonfigurowany moduł rozgłasza w sieci parametr. Nie obchodzi cię adresat. Jeśli coś rozbudujesz w sieci o kolejny element, to od strony “nadajnika” to już cię to nie obchodzi. Ustawiasz tylko na nowym “nasłuchiwanie” paramertu, który jest już w sieci.
Coś jak MQTT.
“Profesjonalne” systemy automatyki budynkowej pracują na KNX.
Muszę to obczaić , wiem że KNX to stare EIB i jest to pionier w tej dziedzinie , z Tasmotą może to być ciekawe. Zamaist robić przepływy w NR zapisz zadaną w Mem lub Var tasmoty i zmieniaj ją Harmonogramem w samej Tasmocie.