zaraz zaczynam budowę domu i chciałbym zapytać Was o to jak można fajnie rozprowadzić sieć bezprzewodową w domu (Dom parterowy, strop wiązary, sufit GK)
Chcę doprowadzić internet do pom. gospodarczego gdzie będzie główny router, a następnie chcę po kablu pójść na strych gdzie umieszcze 2-3 routery (mesh) w celu rozprowadzenia internetu bezprzewodowego.
mesh to jest w ogóle głupie rozwiązanie dla sieci gdzie wymaga się sporej przepustowości, szczególnie jeśli możesz rozprowadzić okablowanie i w sensownych miejscach umieścić AP (w trybie z szybkim roamingiem, ale bez mesha który zapycha zbędnym ruchem większość przepustowości eteru).
W ogóle AP powinny być montowane na tych kondygnacjach, na których będzie używane rozsiewane przez nie WiFi (strop jest przeszkodą dla fal radiowych i to jedną z mających poważniejsze znaczenie w domku).
Ad1. ad2.
Tu odwrotne pytanie - będziesz w stanie zapewnić tam temperatury mniejsze od 30°C w środku lata? (przy 40°C już większość typowego sprzętu się przegrzewa, a >50°C jest już zabójcze dla dysków talerzowych)
Przypuszczalnie dobre miejsca na montaż AP na parterze
Jeżeli strop jest symboliczny to możesz zaryzykować umieszczenie AP na nieużytkowym strychu, ale moim zdaniem będziesz żałował tego pomysłu prędzej lub później. To samo z pomysłem montażu czegokolwiek, co będzie wymieniane za klika (najpóźniej kilkanaście) lat w totalnie niedostępnym miejscu (będziesz zrywał sufit by wymienić AP?).
Wiele modeli można montować na suficie (ale po jego normalnej dolnej stronie), wręcz kilku renomowanych producentów ma modele dedykowane do montażu w takim miejscu, nadają się też do montażu na ścianie (dzięki układowi antenowemu o bezkierunkowej charakterystyce), klasyczne konstrukcje mające anteny prętowe muszą być montowane tak, by anteny mogły być ustawione pionowo.
Przy montażu na ścianach optymalna wysokość od podłogi to zwykle 1.8-2m (powyżej większości typowych przeszkód).
Czyli lepiej zrobić tak że skrętkę prowadzę sobie z pom. gosp na strych i po prostu zostawiam na suficie kabelek który podłącze finalnie do jakiegoś zgrabnego urządzenia (sufitowego) +zasilanie do tych urządzeń.
Kabel sieciowy puszczać od ap do ap czy do każdego niezależny kabelek?
Widzę, że masz blade pojęcie o architekturze sieci - generalnie obowiązuje topologia gwiazdy.
Jeśli będziesz kupował modele AP z wbudowanym switchem (lub switchem realizowanym w nich programowo na 2 przewodowych kartach sieciowych), to i owszem na bardzo upartego można ciągnąć punkt-punkt (wiedząc, że masz sprzęt, który to wspiera), ale to jest złe rozwiązanie, zrozumiesz to już przy realizacji lub najpóźniej w momencie wymiany sprzętu (i odcinasz sobie możliwość zasilania PoE).
Generalnie fajne sufitowe AP zwykle mają możliwość zasilania PoE, więc optymalnie jest użyć switcha PoE. Z zasilania PoE mogą korzystać też przyzwoite kamery monitoringu (i sporo innych ciekawych urządzeń).
Tego switcha umieścisz sobie tam, gdzie planujesz “serwerownię”, to pomieszczenie techniczne brzmi nieźle (jeśli tam panują warunki zdatne dla sprzętu IT) - więc stamtąd pociągnij skrętki w planowane miejsca docelowe.
@szopen a ile jest takich AP na rynku? Naprawdę nie komplikuj tylko upraszaj - okablowanie ethernet w topologii gwiazdy, wszystko do centralnego miejsca, gdzie bedzie switch, router , doprowadzony internet od ISP, itd czyli do “szafki rack”.
Planuje planuje, z tym że tutaj głównie chodziło o rozprowadzenie sieci bezprzewodowej. Te rzeczy które wymieniłeś będą ograne poza tv - od 5 lat mam po wifi i działa to bezproblemowo
Nie zamykaj tak szybko, ja polecam osobno router dla zarządzania siecią i osobno, zasilane z POe urządzenia AP. Osobiście używam, w bardzo podobnym budynku 3 sztuki AP UniFi od Ubiquiti. Były na początku dwie sztuki ale dołożyłem dodatkowy punkt z uwagi na słaby zasięg na ogrodzie.