Przypisanie wartości encji w funkcji

Dzięki Robinie, pobawię się z tym wysyłaniem MQTT.

Generalnie wszystkie moje DIY powstają na ESP 8266 / ESP32 z własnym kodem w PlatfomIO. W zasadzie zawsze wymieniam dane z brokerem HA poprzez MQTT. W tym przypadku także COP (chwilowy) ląduje HA poprzez MQTT.

Powyższa kombinacja powstała ze względu na chęć otrzymania COP: dzienny / miesięczny / roczny. Oczywiście - mógłbym zapisywać liczniki Electric / Thermal Energy w EEPROM ESP i na podstawie chociażby daty wyznaczać interesujące mnie parametry, jednak moje doświadczenia wskazują że nie jest to zawsze najlepsze rozwiązanie, poza tym - chciałem wreszcie trochę liznąć NR :wink:

1 polubienie

Myślsz, że kopia obliczania COP w NR w stosunku do tego co obliczy ESP coś zmieni? :stuck_out_tongue_winking_eye:
Jak ma być wyznaczane cop_dzienne/mies/rok - średnia? Raczej powinieneś skupić się na tym i obliczać na podstawie cop - tego które już masz.

Chyba wychodzimy dość mocno poza główny wątek tego postu.

Niemniej, słucham, co konkretnie proponujesz? Długo rozmyślałem nad tym tematem, jeśli masz jakieś gotowe i działające w praktyce rozwiązanie, to chętnie skorzystam :slight_smile:

Nic nie proponuje - po prostu pytam jak w wartości chwilowej COP chcesz policzyć statystyczną COP/detlaT? - raczej całka to nie będzie, na tyle ile wiem o COP.

To nie tak. właśnie NIE używam chwilowego COP’a.

COP dzienny / miesięczny / roczny - jest liczony, jak widać powyżej - w NR na podstawie wyprodukowanej energii cieplnej (dzień / miesiąc / rok) do pobranej energii elektrycznej (dzień / miesiąc / rok). Nie jest to liczone jak widzisz z chwilowego COP tylko na podstawie transferu energii.

NA screenie wartości jeszcze nie są właściwe - pompa, a właściwie przeróbka klimatyzatora Rotenso Revio 3.5 kW na pompę ciepła powietrze - woda jest w końcowej fazie testów. Ale już to działa dobrze, zatem jak się zacznie sezon to będę mógł przedstawić sensowne dane.

A oto moje dziecko…

3 polubienia

Po tym wyjaśnieniu - teraz widzę🙂… bez tego trudno wnioskować co ukryte jest pod obrazkami.
W sumie w temacie nie mam nic więcej do dodania.

Szacun za projekt, wykonanie i autorskie oprogramowanie.

Jeszcze małe podziękowania. Pamiętałem że wspominałeś o wysyłaniu danych poprzez MQTT.
Kurcze - super to działa, dzięki!!! :slight_smile:

Oczywiście jak zwykle nie wiem… bo pokazujesz mały fragment całości :blush:
Mam wrażenie, że robisz to na około.
Gdyby te encje były typu Mqtt number to cały ten proces przepisywania byłby niepotrzebny.
Nie musisz odpowiadać - to tylko luźna porada.
Może marudzę ale podobają mì się proste rozwiązania typu e=mc2😛

1 polubienie

Chodziło mi głównie o podziękowanie Tobie. Ale dobra - wszystko co związane jest z HA i ESP bardzo mnie interesuje i chętnie rozwinę skrzydła. W powyższym przykładzie chodzi o przesłanie danych z HA - konkretnie - nastaw regulatora PID - do ESP32. Zatem stworzyłem trzech pomocników ‘input_number’. Następnie - w NR wysyłam wartości tych pomocników do ESP po MQTT (screen z poprzedniej wiadomości). W ESP stosowne wartości ‘P’, ‘I’, ‘D’ przypisywane są do nastaw regulatora. Działa wyśmienicie. Jeśli robię na około, jeśli można prościej - chętnie skorzystam z porady :slight_smile:

Może jeszcze przy okazji pochwalę się moją pompą ciepła z klimatyzatora, to jest właśnie ten projekt.

PID_HA
PID_ESP

1 polubienie

Czy prościej to zależy co się lubi :wink:
Zamiast tworzyć pomocnika, można od razu zrobić encję Mqtt i nie ma potrzeby tego później nigdzie kopiowiać

mqtt:
  number:
      name: "imput"
      command_topic: my-device/state
      state_topic: my-device/state
  switch: !include /config/mqtt_switch.yaml
  climate: !include /config/mqtt_climate.yaml
  fan: !include /config/mqtt_fan.yaml
  binary_sensor: !include /config/mqtt_boolean.yaml
  sensor: !include /config/mqtt_sensors.yaml

w/g. MQTT Number - Home Assistant

W wyniku czego otrzymasz

co zostanie bezpośrednio zapisane w brokerze

Wtedy programowo będzie równie schludnie jak Twoja szafeczka :+1:

Mógłbyś założyć osobny temat i wszystko opisać… szczególnie jak przerobiłeś AC na PC.

P.S … @ArkadioESP Obejrzałem na spokojnie materiał i jestem pod wrażeniem. Jest to chyba najbardzej zaawasowany projekt na tym forum. Naprawdę zachęcam do założenia nowego tematu - pod tym tytułem przejdzie bez echa.
Szczegolne uznanie za ogarnięcie procesu, który sterujesz. Chętnie pomogę w NR.

1 polubienie