Dzięki Robinie, pobawię się z tym wysyłaniem MQTT.
Generalnie wszystkie moje DIY powstają na ESP 8266 / ESP32 z własnym kodem w PlatfomIO. W zasadzie zawsze wymieniam dane z brokerem HA poprzez MQTT. W tym przypadku także COP (chwilowy) ląduje HA poprzez MQTT.
Powyższa kombinacja powstała ze względu na chęć otrzymania COP: dzienny / miesięczny / roczny. Oczywiście - mógłbym zapisywać liczniki Electric / Thermal Energy w EEPROM ESP i na podstawie chociażby daty wyznaczać interesujące mnie parametry, jednak moje doświadczenia wskazują że nie jest to zawsze najlepsze rozwiązanie, poza tym - chciałem wreszcie trochę liznąć NR
Myślsz, że kopia obliczania COP w NR w stosunku do tego co obliczy ESP coś zmieni?
Jak ma być wyznaczane cop_dzienne/mies/rok - średnia? Raczej powinieneś skupić się na tym i obliczać na podstawie cop - tego które już masz.
Chyba wychodzimy dość mocno poza główny wątek tego postu.
Niemniej, słucham, co konkretnie proponujesz? Długo rozmyślałem nad tym tematem, jeśli masz jakieś gotowe i działające w praktyce rozwiązanie, to chętnie skorzystam
Nic nie proponuje - po prostu pytam jak w wartości chwilowej COP chcesz policzyć statystyczną COP/detlaT? - raczej całka to nie będzie, na tyle ile wiem o COP.
COP dzienny / miesięczny / roczny - jest liczony, jak widać powyżej - w NR na podstawie wyprodukowanej energii cieplnej (dzień / miesiąc / rok) do pobranej energii elektrycznej (dzień / miesiąc / rok). Nie jest to liczone jak widzisz z chwilowego COP tylko na podstawie transferu energii.
NA screenie wartości jeszcze nie są właściwe - pompa, a właściwie przeróbka klimatyzatora Rotenso Revio 3.5 kW na pompę ciepła powietrze - woda jest w końcowej fazie testów. Ale już to działa dobrze, zatem jak się zacznie sezon to będę mógł przedstawić sensowne dane.
Oczywiście jak zwykle nie wiem… bo pokazujesz mały fragment całości
Mam wrażenie, że robisz to na około.
Gdyby te encje były typu Mqtt number to cały ten proces przepisywania byłby niepotrzebny.
Nie musisz odpowiadać - to tylko luźna porada.
Może marudzę ale podobają mì się proste rozwiązania typu e=mc2😛
Chodziło mi głównie o podziękowanie Tobie. Ale dobra - wszystko co związane jest z HA i ESP bardzo mnie interesuje i chętnie rozwinę skrzydła. W powyższym przykładzie chodzi o przesłanie danych z HA - konkretnie - nastaw regulatora PID - do ESP32. Zatem stworzyłem trzech pomocników ‘input_number’. Następnie - w NR wysyłam wartości tych pomocników do ESP po MQTT (screen z poprzedniej wiadomości). W ESP stosowne wartości ‘P’, ‘I’, ‘D’ przypisywane są do nastaw regulatora. Działa wyśmienicie. Jeśli robię na około, jeśli można prościej - chętnie skorzystam z porady
Może jeszcze przy okazji pochwalę się moją pompą ciepła z klimatyzatora, to jest właśnie ten projekt.
Wtedy programowo będzie równie schludnie jak Twoja szafeczka
Mógłbyś założyć osobny temat i wszystko opisać… szczególnie jak przerobiłeś AC na PC.
P.S … @ArkadioESP Obejrzałem na spokojnie materiał i jestem pod wrażeniem. Jest to chyba najbardzej zaawasowany projekt na tym forum. Naprawdę zachęcam do założenia nowego tematu - pod tym tytułem przejdzie bez echa.
Szczegolne uznanie za ogarnięcie procesu, który sterujesz. Chętnie pomogę w NR.