Panowie mam problem z przywróceniem kopi. Padł mi dysk ssd w moim serwerze HA. Postawiłem świeżą instalacje HA na nowym dysku i chciałem odzyskać kopie zapasową. Mam kopie zrobiona na serwerze nabucasa jak i na google drive zrobioną przez dodatke gogole.
no i zaczeły się problemy
Kopia z nabucasy wymaga klucza którego niestety nie skopiowałem i nie zapisałem
Kopia z google wymaga hasła którego jestem pewien że nie ustawiałem
Najprościej - Przywróć starszą kopię sprzed stycznia.
(po ewentualnym cofnięciu wersji HA core do grudniowej)
Pytaj w NabuCasa, moim zdaniem NIE.
a co ma google do tego?
robisz sobie własne kopie (backupy) na gdrive?
Jeśli w nich nie ustawiałeś hasła to są bez hasła.
Pobierz jakąś świeżą na komputer użyj 7zip i sprawdź (to powinien być najzwyklejszy plik archiwum *.tar.gzip, wrzucony dodatkowo w tar, czyli *.tar a resztę zobaczysz jak zajrzysz do środka).
A czy uważasz że rozpakowałbyś zahasłowane archiwum?
A ktoś powiedział że masz to rozpakować?
masz zajrzeć do środka, tam jest kopia linuxowego systemu plików ext4
rozpakowane archiwum jest bezużyteczne pod windowsem
musisz mieć przynajmniej tyle miejsca na dysku ile wynosi suma wszystkich archiwów w środku
i jakieś poobcinane te screenshoty to jest w ogóle 7zip?
może plik jest uszkodzony - zobacz na rozmiar, tam gdzie masz pełny backup to będzie jeden z największych plików *.tar (lub wręcz największy) a rozpakowujesz jakiegoś śmiecia
wejdź sobie w homeassistant.tar z tego co jest w środku, a nie w coś losowego, potem najedź na configuration.yaml i wciśnij F3 (albo F4 tylko jeśli F4 to nic nie edytuj!!!)
jeśli zobaczysz swoją konfigurację HA to jest OK
Zrób DOKŁADNIE jak napisałem, a nie wymyślaj swoich metod jeśli nie wiesz co robisz.
Wejdź w te *.tar.gz jak w katalogi (z poziomu menadżera plików w 7zip, bo Windows sobie z tym nie poradzi, plik o wielkości rzędu kilku gigabajtów potrzebuje czasu by się rozpakować), a konkretnie wejdź w ten, o którym mówiłem.
Archiwa to są pliki binarne w szczególności mówię o GZIP bo to on to kompresuje, a akurat sam TAR=TapeARchive nie wprowadza kompresji tylko konsoliduje katalogi i pliki do jednego wielkiego pliku.
Nie będę tłumaczył czemu skompresowany plik archiwum jest totalną sieczką bitów bez ładu, ale przyjmij to na klatę, że taki chaos umożliwia zmniejszenie objętości plików.
Może zacznijmy od tego jaki rozmiar jest tego całego pliku archiwum, bo to co gdzieś pokazałeś wyżej to kilka kilobajtów (więc tam raczej nie ma backupu instalacji), a plik pełnego backupu z rozbudowanej instalacji miewa po kilka gigabajtów.
Jeśli pełny backup twojej instalacji ma kilka kB, to zamiast walczyć z backupem szybciej skonfigurujesz wszystko od nowa mając przy okazji świadomość, żeby nie wyrzucać kluczy do nieotwieralnego sejfu mając w jego środku cokolwiek cennego.
Może pokaż jakiegoś screenshota ze swojego gdrive…
u mnie wygląda to tak (świadomie nie robię pełnych backupów to co mnie interesuje jest w częściowych)
Teraźniejszy plik - proces rozpakowania trwa bardzo szybo i kończy się niepowodzenie.
Prawdopodobnie przez to, że od którejś aktualizacji w 2024 kopia HA jest szyfrowana.
Klucz kopi zapisywany jest w takim formacie home_assistant_backup_emergency_kit_3.02.2025_16_49.txt
Może zapisałeś
Jedynie co mi przychodź do głowy to wrzucenie kopi do folderu backup w HA i restart HA ( nie sprawdzałem)
/
Jaka jest procedura przywrócenia kopi HA, która to jest zapisana w Google?
Pobrać, wrzucić do folderu HA i po restarcie Wybierz, co przywrócić zapyta się o klucz?
Jestem na ostatniej grudniowej wersji i nadal backupy z Dodatku wypychającego backupy do gdrive rozpakowują się normalnie.
Więc w 2024 na 100% nie było żadnych zmian - dlatego na wstępie pytałem o stary backup z zeszłego roku.
Deweloperzy którzy wprowadzili w życie to szitowe rozwiązanie (tzn. ja rozumiem GDPR/RODO i jeśli się świadczy usługę przechowywanie backupów w chmurze, to by było dobrze aby były one szyfrowane i chyba nikt co do tego nie ma wątpliwości) sami twierdzą, że stworzenie backupu za pomocą wywołania usługi nadal tworzy nieszyfrowany backup również w styczniowych wersjach i zmiany tego nie są planowane (zobaczymy!).
W każdym razie - do czego dążę - backupy tworzone z poziomu tego bardzo popularnego Dodatku są w takim razie nadal nieszyfrowane oraz nie zahasłowane - jeśli nie było to ustawione w jego ustawieniach wcześniej (ale nie miałem przyjemności sprawdzić, bo jeszcze wk*rw mi nie minął i nie usunąłem wszystkich skutków nieudanej aktualizacji na początku stycznia, ale się przymierzam do styczniowej aktualizacji).
Aha, aby nie rzucać słów na wiatr właśnie przeprowadzam test na swojej dużej instalacji (więc nie trwa to minutę) mam nadzieję, że nie będę żałował…
edit
W każdym razie lokalna kopia nie jest szyfrowana (w przeciwieństwie do automatycznych backupów tworzonych bezpośrednio w HA z nowego narzędzia backupu w GUI). Tylko póki co jest jedna kwestia - nie skonfigurowałem nowego narzędzia backupów, bo nie ma nigdzie w GUI jasnego wyjaśnienia czy to potencjalnie grozi zaszyfrowaniem również kopii lokalnych…
Więc ciąg dalszy eksperymentów tylko na instalacji testowej…
Niestety straciłem całkowicie zaufanie do głównych deweloperów HA, więc przestałem wierzyć też w ich deklaracje po “styczniowym numerze”.
Więc mimo tego, że teraz na blogu się zarzekają, że słuchają użytkowników, to mleko się już rozlało, no i niestety jestem bardzo zawiedziony tym jak się @frenck wypalił, a raczej jak traktuje użytkowników…