Przywracanie kopii z dysku google

Zainstalowałem HA , dodatek backups google i chciałbym przywrócić HA z kopii. Podpowie mi ktoś jak to zrobić nie nie mogę nic znaleźć.

A masz jakieś kopie backupów na gdrive?

Zależy w jak krytycznej sytuacji jesteś

Jeśli w bardzo krytycznej (po reinstalacji HA) to analogicznie do tego

Jeśli HA działa normalnie, to nie musisz używać kopii z gdrive, bo masz je u siebie lokalnie (o ile dodatek był sensownie skonfigurowany) i są one (równoczesnie) dostępne w
Konfiguracja → Dodatki/kopie zapasowe/supervisor…-> Kopie zapasowe (i tu już robisz co chcesz)

OK już nie piszę dalej opcji bo uzupełniłeś informacje.

tak mam . jedna ściągnąłem na dysk laptopa. U mnie wyglada to inaczej jak u Ciebie

Ten pobrany plik (nie masz opcji przywracania, bo nie posiadasz go lokalnie w HA, dlatego są konieczne dodatkowe kroki) musisz wrzucić np.przez sambę do (udostępnionego) katalogu backup i możesz wtedy przywrócić go korzystając z narzędzi systemowych.
Konfiguracja → Dodatki/kopie zapasowe/supervisor…-> Kopie zapasowe (i tu już robisz co chcesz)

być może (nie wiem, bo z backupów korzystałem głównie przy zmianach sprzętu hosta, a nie z innych powódów) stanie się też dostępny w addonie (tylko musisz pewnie zwiększyć ilośc dostępnych kopii w konfiguracji)

ALE
Zalecam zrobienie pełnego backupu teraz, tzn. zanim przywrócisz tamten (bo przywrócenie zbyt starego backupu może przynieść więcej szkody niż pożytku).

Jeśli masz problem z niechcianą aktualizacją (głównie mam na myśli HA core lub system hosta), to nie przywracaj backupu tylko cofnij aktualizację z konsoli.

1 Like

Wielkie dzięki za wskazówki. Juz wszystko ok. System przywrócony.

Tia, to teraz się pochwal jak, bo zaznaczanie czekboksa o rozwiązaniu problemu na poście z samymi podziękowaniami to nie jest właściwa droga…

Dałem zbyt wiele opcji do wyboru - jeśli tu kiedyś ktoś trafi z podobnym problemem to nie będzie wiedział co zrobiłeś…

W moim przypadku po zainstalowaniu HA i dodatku dysk google, wszedłem w Konfiguracja → Dodatki/kopie zapasowe/supervisor → Kopie zapasowe i wybrałem odpowiednią kopie klikajac restore.

Witam zainstalowałem na nowym dysku HA na systemie HAOS. Jestem na etapie logowania do HA po pierwszym uruchomieniu. Wybrałem opcję “Alternatywnie możesz przywrócić z poprzedniej kopii zapasowej.” oraz plik ostatniego backupu. Plik został wczytany (nie miałem jednak opcji wyboru czy chcę wszystko wczytać czy wybrać odpowiednie komponenty).
Minęła godzina i dalej po wpisaniu IP mam okno pierwszego logowania.
Jak długo może trwać pierwsze uruchomienie i przywracanie kopi ?

Dodam że mam podpięty ekran do serwera HA i w monitorze konsoli nic się nie dzieje.

Skoro jesteś pewien, że nic się nie dzieje, to zrestartuj maszynę z menu:
Ustawienia → System → Sprzęt → hamburger menu → Uruchom ponownie system

a jeśli GUI jest martwe to z CLI
host reboot

Nie wiem ile czasu ma trwać taki stan

\

po wpisaniu IP ciągle mam takie okno. Czytałem że pierwsze uruchomienie i backup może trwać trochę czasu ale już minęło ponad 1.5 h

A OK
Otwórz to w innej przeglądarce, albo
(przykład dla FF)

Otwieram w Chrome i Firefox, bez zmian.

To zrestartuj maszynę z CLI ( ja nie widzę innego wyjścia)
niezależnie od tego czy przywracanie backupu się udało czy nie, to GUI wróci (przy nieudanym przywracaniu wrócisz w to samo miejsce).

Jak duży masz plik backupu i ile RAMu masz w maszynie dla HA i tej z której otwierasz przeglądarkę?

PS Na etapie onboardingu nie ma opcji wybierania komponentów przy przywracaniu backupu - zostaje przywrócone wszystko.

PPS

1. Jeśli się udało tylko częściowo, zawsze możesz przywrócić po kawałku (oczywiście po zalogowaniu).
  2. Ewentualnie na starej maszynie stwórz backup po zatrzymaniu wszystkich dodatków (to skutecznie zapobiega utworzeniu uszkodzonego backupu)

Zrestartowałem serwer próbuję jeszcze raz przywrócić.

Takie okno widoczne jest kilka minut po czym znika i zostaje ekran logowania.

HA postawione mam na Terminalu Dell Wyse Z90D7 i nie miałem problemu z nim wcześniej.

Poprawka:
Pojawiło się okno do wyboru backupu:

A odpowiesz na pytania?
“Kręcące się kółko” to pozytywny objaw.
Tego ile trzeba czekać nie jestem w stanie przewidzieć - backup jest spakowany, więc jego odtworzenie może potrwać na słabym sprzęcie.

Doświadczalnie kiedyś stwierdziłem, że rozmiar backupu nie powinien drastycznie przekraczać rozmiaru RAMu (to mógł być zbieg okoliczności, ale przy dużym rozmiarze pliku mogą być problemy).

Kiedyś (stosunkowo niedawno) nie było takiej możliwości.

350MB to nie jest duży plik.

Coś się zaczyna dziać rolety się opuściły więc chyba przywraca system. Dzięki za podpowiedzi !