Oprócz tego jakaś dokumentacja tej płytki by się przydała, najlepiej z pinoutem, od biedy schematem (tylko komu się będzie chciało taką ilość pinów sprawdzić? więc pinout zdecydowanie lepszy), bo jak mówisz masz S3, a nie zwykłe stare ESP32, więc to jest totalnie inny sprzęt.
Zaraz, zaraz, to w ogóle się skompilowało? i udało się wgrać do S3?, przecież ta konfiguracja to jest chyba radośnie wzięta z modelu esp-cam sprzed 15 lat
taką masz tą płytkę (lub innego identycznego chinola bez napisu freenove)?
to jakbyś czytał dokumentację to dla niej przykładowy konfig samej kamery jest taki
Dobra - zadam kluczowe pytanie - widzisz jakąś kluczową różnicę między tym co wrzuciłem oczko wyżej, a tym co dałeś na obrazku?
(podpowiem na wypadek gdybyś sam chciał się dowiedzieć coś o sprzęcie - ważne informacje są też zwykle od spodu płytki, i tak jest właśnie w przypadku tej właśnie - tam się dowiesz co znaczą te podkreślenia, falki czy gwiazdki przy numerach GPIO na soldermasce)
Jeszcze jedno - obrazek który wrzuciłeś jest bezczelną przeróbką jakiegoś innego (być może nawet tego od freenove) z absurdalnymi kolorami opisów, więc kolorami się nie sugeruj.
Tak jest to jakiś klon (jeśli tylko tak syfiasta dokumentacja jest dostępna to przyjmijmy, że nie kupiłeś wypustu od jego projektanta), ale to nie ma znaczenia (nawet nie będę dociekał kto zaprojektował, a kto zakosił projekt), ważne że jest dokumentacja.
No i jeśli porównasz numery GPIO (te z podkreśleniami na soldermasce, bo one idą do kamery) ze swoją konfiguracją w YAMLu to zrozumiesz, że to nie może działać, bo w obecnej konfiguracji masz pinologię zupełnie od czapy.
Natomiast aktualnych logów jestem bardzo ciekaw (więc nie zmieniaj YAMLa przed ich wrzuceniem do wątku), być może coś z nich jeszcze wynika…
Dopowiem jeszcze - z fotki wynika, że ten moduł posiada pamięć PSRAM jako bufor ramki. Nie wiem jak to rozwiązuje ESPHome ale gdy jest coś niepoprawnie w definicjach to błędu nie pokaże, wszystko niby działa… a obrazu nie będzie.
Być może tu leży problem?
Nie potrafę go ocenić. Chodziło mi bardziej o kierunek poszukiwań. Ostatnio miałem podobny problem w projekcie w arduinoIDE gdzie użyłem niewłaściwych pinów.
Jeśli miałbym to uruchomić to na początek wyłączyłbym bufor ramki PSRAM aby w ogóle coś się pokazało.
Bufor ramki w PSRAM oczywiście można wyłączyć (TYLKO dla dostatecznie niskich rozdzielczości!), ale tu głównym problemem (logów jakkolwiek jeszcze nie widzieliśmy) była konfiguracja pod totalnie inny sprzęt, więc to nie mogło moim zdaniem działać na starcie, myślę że wystarczyło zajrzeć do dokumentacji i to by sprawę załatwiało, ale zobaczymy… Wciąż z ciekawością czekam na logi z firmware skompilowanego dla ESP32, a uruchomionego na S3 (rdzenie procesorów LX6 i LX7 są podobne, więc może firmware się nawet uruchomiło, nie robiłem nigdy takich eksperymentów).