PV Excess Optimizer Shelly 3em zmiana wartosci energi oddanej na plus

Witam mam licznik energii Shelly 3em i wszystko działa ok w home assistancie dane energia zgadzają się ze wskazaniami paneli z inewnterami Hoymiles i zuzyciem, importem , exportem Shelly 3em.

Jednaj mam nadmiar energii produkowanej w godzinach popołudniowych i chciałem ją lepiej wykorzystać za pomocą PV Excess Optimizer jednak aplikacja nie czyta encji z wartością - (minusową) taka jak widze gdy mam więcej enegii produkowanej nad pobraną .
Czy jest jakis sposób aby w configu utworzyć nową encje z wartością dodatnia która zmieniała by sie dynamicznie.

:thinking:
Jeśli produkcja będzie większa od konsumpcji w tedy będzie nadmiar w kWh, jeśli konsumpcja będzie większa od produkcji będzie “0”

W template.yaml

- sensor:
      - name: 'Nadmiarowa energia'
        state:  >
          {% set produced = states('sensor.nazwa_encji_z_produkcja_energii')|float %}
          {% set consumed = states('sensor.nazwa_encji_z_zuzyciem_energii')|float %}
          {% set excess = produced - consumed %}
          {% if excess > 0 %}
            {{ excess }}
          {% else %}
            0
          {% endif %}   
        unit_of_measurement: 'kWh'   
        unique_id: nadmiarowa_energia

:information_source:Teoretycznie powinno działać, praktycznie nie sprawdziłem (brak PV)

/
Jedna encja
Jeśli będzie większa od “0” to podaj w kWh jeśli nie ustaw na “0”

- sensor:
          {% set excess = states('sensor.nazwa_encji_z_produkcja_energii')|float %}
          {% if excess > 0 %}
            {{ excess }}
          {% else %}
            0
          {% endif %}   

Problem z tym że Shelly 3em zażadza to jedna encją która zmienia stan “+” energia pobierana z Enei “-” energia oddawana do sieci Enea. A ztego co sie orientuje musiałbym otrzymac nową encję która “-” energia oddawana do Enea miałaby wartość dodatnia

EDIT:

Cze przetestowałem twoje ustawienia ale obecnie mam nowa encje która pokazuje mi ile pobieram z Enei a powinno byż ze pokazuje export do Enei. domyslam sie że wystarczy poprawić % if excess < 0 % a jak zmienic wartość z “-” na “+”

“Ciężko jest operować gdy pacjenta nie ma na stole” :grinning:
Nie mam jak sprawdzić działanie, może poniższe przykłady pomogą :thinking:

„0” zamiast „-”, gdy nadwyżka energii jest mniejsza lub równa zeru.

- sensor:
        {{ 0 if excess <= 0 else excess }}

Jeśli nadwyżka energii wynosi -10, czujnik wyświetli wartość 10

- sensor:
        {% if excess > 0 %}
          {{ excess }}
        {% else %}
          {{ abs(excess) }} # wyświetl wartość bezwzględną nadwyżki energii
        {% endif %}   

Np. pomnóż przez minus jeden.

Wprowadzilem obie konfiguracje jako nadmiarowa energia i nadmiarowa energia2 jednak pokazuja wartości jakie pobieram z Enei jak mam produkcje wyswiatla niedostepne jutro dokladnie sprawdze jek bedzie słońce.

Sprawdziłem ten sensor nadmiarowa energia2 zachowuje się tak jak zakładałem czyli brak produkcji “0” produkuje pokazuje wartość tylko dalej nie zmienia wartosci ujemnych na dodatnie. Może rozwiązanie co podał szopen " mnożenie przez -1" tylko nie wiem gdzie go wstawic.

Sensor nadmiarowa energia pokazuje stan niedostepne albo aktualna energia ale tez z minusem

Dzieki panowie za pomoc . Udało sie ogarnąć energie na plus i minus. Znalazłem rozwiazanie na forum Panel Energia - wskazania produkcji PV - #98 przez sevenjanusz przedstawione przez Tytus72.

Dzięki za pomoc