Jak z przemapowaniem to nie wiem - nie analizowałem jak konkretnie są sterowane (szkoda mi czasu - na taką analizę potrzeba kilku godzin), ale weź pod uwagę, że to “adresowalne” piksele, co wymusza ich montaż w konkretny sposób, bo to wymusza ich konstrukcja - protokół jest dość prymitywny ( i jak znam życie i tego producenta, to sobie tyłka nie zawracają stworzeniem kompletnego YAMLa dla ESPHome, tym razem jest kilometrowy, więc może wyjątkowo ma wszystko, przyjrzałem się głębiej - oczywiście nikt się tym nie opiekuje, więc wymaga poprawek, a nie mając sprzętu w ręce nawet się nie podejmuję sprawdzenia czy masz rację, że jest “na krzyż”), ale z reguły zawsze wszystko da się zrobić kosztem większego skomplikowania kodu.
A wyłączyć żadna sztuka (tyle, że to są układy scalone, a nie same LEDy, więc jeśli walczysz z każdym miliamperem to tylko wylutować).
Zauważ, że ustroje pomiarowe ma połączone po modbusie, więc autorowi nie było łatwo to w ogóle wyskrobać w całości, jak zobaczysz chaos na schemacie, to zrozumiesz czemu mi się nie chce tego analizować - prościej jest podłączyć jeden przekładnik i przetestować który to faktycznie kanał w kontrolkach itd.
biorąc pod uwagę jeden rząd zacisków przekładników i 2 rzędy kontrolek i tak musisz sobie stworzyć własną logikę sterowania LEDami (rozrysujesz sobie choćby na kartce i to się da zmapować jak się komu podoba).
Druga kwestia jest taka, że YAML jest tylko przykładowy i zawsze do użytkownika należy dostosowanie uniwersalnego sprzętu do specyficznych wymagań konkretnej instalacji.
Swoją drogą to nie będzie 200 dolców tylko odpowiednio więcej, bo przekładniki musisz dobrać do spodziewanych prądów obciążenia i je dokupić (najtańsza wersja za same przekładniki to 150 dolców za 30 sztuk, ale nie kieruj się najniższą ceną, tylko dopasowaniem do zastosowania - na co komu przekładniki 200A czy 50A, jeśli w danym obwodzie będziesz mierzył np. do 2A - jeśli kupisz źle dobrane przekładniki to już są lepsze te gniazdka, bo bardziej pasują do obciążeń spotykanych w domu, no chyba, że to do fabryki kupujesz).
Więc zaraz z tych 200 dolców się zrobi 400 dolców + VAT 
A teraz jeszcze jedno pytanie w ogóle wziąłeś od uwagę że to jest konstrukcja od instalację 3-fazową?
(choć oczywiście można mieć 30 mierzonych obwodów na tej samej fazie triplując podłączenia wejśc mierzonego napięcia)