PZEM_04T kierunkowość prądu

Czy Tasmota połączona z PZEM_04 może pokazywać kierunkowość przepływu mocy/prądu?
Wszędzie piszą, że PZEM_04 działa dwukierunkowo więc jak rozróżnić w którym kierunku “płynie” moc jeśli na tej fazie mam podłączony inverter solarny 1F

Moc nie “pływa” , a PZEM nie nadaje się do takich pomiarów. Możesz kontrolować albo samą produkcję z PV, albo zużycie odbiorników. Jak ten inwerter jest podłaczony do jakiegoś gniazda za głównym zabezpieczeniem, to pzem będzie zliczał zarówno produkcję, jak i zużycie.

nie do końca tak jest gdyż mam podłączony PZEM na fazie gdzie jest podłączony inverter i obserwuję, że wartości się zmieniają i przechodzą przez zero. Gdy mam podłączone obciążenie np. 1 kW i zaczyna się produkcja to proporcjonalnie zmniejszają się wskazania zdążając do zera i gdy produkcja przekroczy zapotrzebowanie 1 kW to znowu rośnie pokazując export więc gdzieś musi być informacja o imporcie lub exporcie tylko gdzie?
PZEM pokazuje również cos fi co przy wektorowym rozkładzie wskazuje kierunek przepływu