Mogę Was nieco pocieszyć - zrywanie radiowych streamów zdarza się się nawet na fabrycznym sprzęcie, jeśli sieć działa niestabilnie lub wina leży po stronie nadawcy, ale trzeba powiedzieć, że zdarza się to ekstremalnie rzadko.
Dobrym stabilnym źródłem jest radio 357 (nie przypominam sobie by kiedykolwiek zerwało w przeciwieństwie do niektórych innych internetowych stacji).
Natomiast kilka lat temu gdy używałem VLC ze sterowaniem przez telnet nie pamiętam aby cokolwiek zrywało,
ale ja miałem/mam instalację generic, a nie wirtualizację.
Tak swoją drogą MA wykrywa VLC-local jako player, więc przeprowadzę test wielogodzinnego odtwarzania z MA za pośrednictwem VLC-local i zobaczymy czy się zatnie (normalnie nie korzystam od kilku lat, bo mam teraz współczesny amplituner z funkcjami sieciowymi swoją drogą zintegrowany zarówno z HA jak i MA, ale właśnie zreaktywowałem działanie Dodatku VLC, stąd wiem, że MA go rozpoznaje).
Tak w kwestii wirtualizacji może za małe zasoby dałeś maszynie wirtualnej?
(no cóż test czy to wirtualizacja jest przyczyną by musiał się opierać na instalacji generic bare-metal, kilka lat temu udostępnienie karty audio w proxmoxie było wielkim wyczynem, może nadal jest?)
a w ogóle brakuje istotnych informacji - jak często to się dzieje? i nie ma konkretnego linka do streamu (więc nikt nie może nawet próbować odtworzyć problemu).
Jako testowy stream użyłem (bo studenckie radio nie słynęło ze stabilności)
http://stream.radioluz.pl:8000/luzhifi.mp3
i gra już kilka godzin bez przerwy.
W MA jest zakrosowane tędy (ale jakąkolwiek obróbkę dźwięku po drodze mam wyłączoną, mimo wszystko stream przechodzi przez kilka komponentów)
(przykładowo odnośnie konwersji dźwięku przy konwersji mp3 → flac jest jakieś 6 sekund opóźnienia, gdy wysyłam na ampli który woli flac-e niż mp3 )
ale nie zauważyłem, że po drodze mam limiter, nie zmienia to faktu dużego opóźnienia przy transkodowaniu (nawet po wyłączeniu normalizacji jest to nadal koło 6 sek.)