Radio z VLC telnet nagle przestaje grać

Czy ktoś miał podobny problem, że radio internetowe - gra gra i nagle przestaje? W media player wygląda jakby grało, ale pauza->play nic nie daje, dopiero stop i play. W logach nie mogę tego namierzyć.

Nie jest to kwestia sprzętu/karty dźwiękowej, bo na poprzedniej konfiguracji (bluetooth na głośniki) było to samo. Teraz mam kartę bezpośrednio po mapowaniu PCI i kabelek.

To jest kwestia streamów, nie powiem Ci dlaczego się tak dzieje bo już do tego zdążyłem się przyzwyczaić przez kilka lat. Na pewno odtwarzanie radia przez Music Assistant jest lepszym sposobem ale z tego co kojarze to nie eliminuje tego problemu w 100%. Obstawiam że przy odtwarzaniu muzyki z lokalnych plików działa bez problemu i bez przerywania.

Mogę Was nieco pocieszyć - zrywanie radiowych streamów zdarza się się nawet na fabrycznym sprzęcie, jeśli sieć działa niestabilnie lub wina leży po stronie nadawcy, ale trzeba powiedzieć, że zdarza się to ekstremalnie rzadko.

Dobrym stabilnym źródłem jest radio 357 (nie przypominam sobie by kiedykolwiek zerwało w przeciwieństwie do niektórych innych internetowych stacji).

Natomiast kilka lat temu gdy używałem VLC ze sterowaniem przez telnet nie pamiętam aby cokolwiek zrywało,

ale ja miałem/mam instalację generic, a nie wirtualizację.

Tak swoją drogą MA wykrywa VLC-local jako player, więc przeprowadzę test wielogodzinnego odtwarzania z MA za pośrednictwem VLC-local i zobaczymy czy się zatnie (normalnie nie korzystam od kilku lat, bo mam teraz współczesny amplituner z funkcjami sieciowymi swoją drogą zintegrowany zarówno z HA jak i MA, ale właśnie zreaktywowałem działanie Dodatku VLC, stąd wiem, że MA go rozpoznaje).

Tak w kwestii wirtualizacji może za małe zasoby dałeś maszynie wirtualnej?
(no cóż test czy to wirtualizacja jest przyczyną by musiał się opierać na instalacji generic bare-metal, kilka lat temu udostępnienie karty audio w proxmoxie było wielkim wyczynem, może nadal jest?)

a w ogóle brakuje istotnych informacji - jak często to się dzieje? i nie ma konkretnego linka do streamu (więc nikt nie może nawet próbować odtworzyć problemu).

Jako testowy stream użyłem (bo studenckie radio nie słynęło ze stabilności)
http://stream.radioluz.pl:8000/luzhifi.mp3
i gra już kilka godzin bez przerwy.

W MA jest zakrosowane tędy (ale jakąkolwiek obróbkę dźwięku po drodze mam wyłączoną, mimo wszystko stream przechodzi przez kilka komponentów)

(przykładowo odnośnie konwersji dźwięku przy konwersji mp3 → flac jest jakieś 6 sekund opóźnienia, gdy wysyłam na ampli który woli flac-e niż mp3 )

ale nie zauważyłem, że po drodze mam limiter, nie zmienia to faktu dużego opóźnienia przy transkodowaniu (nawet po wyłączeniu normalizacji jest to nadal koło 6 sek.)

Dzięki za bardzo szczegółowe analizy :slight_smile: Jeśli chodzi o streamy to na kilku różnych stacjach (Radio Gdańsk i kilka odmian Antyradia), wybierane z Radio Browsera, więc nie mam pewności adresów. Ale dzieje się to na każdej z tych stacji w totalnie losowych odstępach czasu.

Kwestie sprzętowe raczej wykluczam - wcześniej robiłem to z głośnikiem BT i tym sposobem właśnie skomplikowanym (sorki nie pamiętam już dokładnie, ale zdaje mi się, że to nie wykorzystywało wbudowanej sprzętowej karty dźwiękowej, wydaje mi się, ze pulseaudio) i też się zdarzało to spontanicnzie.
Zasoby raczej OK, jest to jedyna maszyna i naprawdę nie poci się :slight_smile:

Teraz mam całkowity PCI pass-through (okazało się to bardzo łatwe - jak już zrobiłem:) i jakościowo jest super, więc może tak jak piszecie to kwestia streamu lub nawet łącza, szczególnie, że łącze to UPC, które generalnie nie jest jakimś super łączem jak dla mnie.

Spróbuję jeszcze z 357 albo jakąś długą set listą w MP3.

i nadal informacji brak, to że losowe rozumiem od początku, ale ile trzeba czekać nadal nie wiadomo…
włączyłem to radio (na podpięte) słuchawki i gra stabilnie jak skała już 10 godzin, ale dalej nie będę testował, bo już burczenie w domu się odzywa… że po co to tak gra na półce… więc dalej nie będę testował, bo szkoda czasu, ile ktoś normalny może słuchać radia w jednej sesji?

A więc skoro nie masz nic innego niż HAOS, to pierwsze co bym zrobił, to inny nośnik i zmigrować z HAOS-ova w niepotrzebnej wirtualizacji na generic i się przekonać czy na sprzęcie bare-metal też będzie cyrk z losowym zrywaniem.

Jak pewnie zauważyłeś używam MA, swoją drogą ciekawe, że jako źródło jest podany RadioBrowser, choć akurat te wybrane linki do streamów (357 i radio luz) sobie ręcznie kiedyś dodawałem w MA, więc najwyraźniej prowadzą w to samo źródło co RadioBrowser.