Raspberry Pi i otwarty kolektor

Mam Rasberry Pi i zasilacz buforowy z wyjściami typu OC np. sygnalizującym brak napięcia 230 V AC, z dokumentacji zasilacza: wyjścia typu OC - 50 mA / 12 V DC. Jak bezpiecznie podłaczyć takie wyjście do wejścia RPi? Czy mogę najprościej, bezpośrednio podłaczyć do wejścia RPi i zastosować wewnętrzny pullup na GPIO? Długość przewodu łaczącego urządzenia to max 50 cm.

Na RPi działa już serwer NUT, który monitoruje UPSa po USB (oczywiście do tego integracja Network UPS Tools (NUT) - Home Assistant) więc pomyślałem sobie dlaczego nie monitorować także zasilacza buforowanego (aby to sobie ułatwić zamówiłem taki “wynalazek”:

image

a z RPi zrobić urządzenie, które będzie monitorowało zaniki napięcia ~230V, pobór prądu na zasilaczu 12V (zastanawiam sie nad 3-Channel Current/Voltage/Power Monitor HAT - SB Components) itd.

Bodajże pierwsze 8 czy 10 GPIO w RPi ma domyślnie aktywne pullupy (należałoby zajrzeć do dokumentacji sprzętowej danego modelu SoC).
Ustawienia można nadpisać przy bootowaniu, a nawet potem je jeszcze zmienić już w docelowym oprogramowaniu
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/config_txt.html#gpio

Tak z innej beczki - widziałem już niejedną usmażoną malinę z powodu nieodpowiedniego traktowania GPIO, więc ja bym odpuścił biorąc pod uwagę ryzyko i wykorzystał np. RPi pico W i ESPHome (mniejsze straty w razie W).