Cześć, czy jest możliwość restartu VM Proxmox np. co dwa dni z automatu?
Zanim zadasz pytanie na forum skorzystaj z opcji Szukaj:
Drugi wynik wyszukiwania to odpowiedź na Twoje pytanie.
Czy to jest odpowiedz na moje pytanie?Chce zrobić restart VM w Proxmox a nie HA, chyba ze czegoś nie rozumie.
Ja też Cię nie rozumiem , tytuł wątku - “Reboot VM z HA auto” - sugeruje, że chcesz zrestartować wirtualną maszynę z HA, poźniej w pierwszym poście - “czy jest możliwość restartu VM Proxmox” co jest trochę nieprecyzyjne a teraz piszesz coś innego - “Chce zrobić restart VM w Proxmox a nie HA”, możesz się zdecydować? Poprawić wpisy aby były oczywiste? Nie będzie wtedy rozbieżności i uzyskasz kontretną zadowalającą odpowiedź.
Wiadomo ze na VM jest zainstalowany HA, ale ok jak nie wiadomo o co chodzi proszę post usunąć.
Nie jest to takie oczywiste, bo na Proxmoxie możesz mieć inne VM a na nich zainstalowane inne systemy np. Debian, Windows, Raspberry Pi OS itd.
Zapamiętaj na przyszłość: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia .
Czy wiesz już jak zrobić ten restart HA na podstawie moich wskazówek?
Niestety nie, dziękuje za rade na przyszłość.
Ale jesteś obraźliwy , nie dostałeś odpowiedzi wprost więc jestem tym “złym” bo nie pomogłem wprost, tylko “coś” tam pokazałem - pokazałem jak samemu szukać informacji, tylko tyle.
Na zachętę: HA może zarządzać hostem (w Twoim przypadku VMką), na którym jest zainstalowany poprzez komendy - Common tasks - Operating System - Home Assistant :
ha host reboot
ha host shutdown
ha host update
Te komendy możesz dodać do HA poprzez integrację Shell Command - Home Assistant a później te komendy shell command
wywołać w automatyzacji co dwa dni w celu restartowania całego hosta z HA.
Nawet o tym nie pomyślałem, to nie powód żeby się obrażać.