Szukałem inteligentnych dyktafonów, ale niestety nie znalazłem nic takiego. Dlatego mam pytanie do Was, pasjonatów IoT: macie może pomysł, jak stworzyć taki gadżet we własnym zakresie?
Najprostszym rozwiązaniem byłoby prawdopodobnie kupienie kamerki audio-wideo i używanie jej do nagrywania, jednak kamera jest zbyt widoczna, a zależy mi na dyskretnym rozwiązaniu. Najlepiej, aby było to zupełnie niezależne urządzenie, np. mikrofon elektretowy MAX9814 połączony przez WiFi. Alternatywnie, mógłbym podpiąć mikrofon przewodowo do Home Assistant, ale jak w takim przypadku zorganizować nagrywanie dźwięku?
No mniej więcej tak, można go zainstalować również na maszynie wirtualnej (więc nikt nie mówi że to musi być oddzielny komputer, są wydania na windows, macos i linux).
Bo ja wiem czy zły? - to jest jedyny komponent niestandardowy jaki mogłem łatwo znaleźć do takiego zastosowania (jest w standardowych repozytoriach dla HACS, ale istnieją też repozytoria mniej popularnych projektów komponentów niestandardowych które po prostu trzeba znać - może warto przeszukać oficjalne forum HA?).
Natomiast z innej beczki skoro w samym HA jest to z grubsza biorąc niewykonalne (chociaż teoretycznie można wykorzystać ffmpeg do dość dowolnych zadań związanych z multimediami, to wydaje mi się że np. środowisko HAOS jest zbyt ograniczone), to może trzeba poszukać jakiegoś Dodatku?
Oczywiście z tego co jest wśród standardowych repozytoriów w Sklepie zupełnie nic mi do głowy nie przyszło, ale może można znaleźć coś w repozytoriach niestandardowych dla Sklepu? (wtedy by to pasowało do Działu Dodatki)
Może Zoneminder dałby się wykorzystać - jest Dostępny w tym repozytorium Dodatków
ale z góry uprzedzam nie mam pojęcia czy jest to do ogarnięcia w ten sposób (jakkolwiek byłoby to nadal strzelanie do przysłowiowej muchy z armaty, ale packi która byłaby odpowiedniejsza nie znam).
Wydaje mi się że oprócz rejestracji kamer ma możliwość też rejestracji dźwięku z mikrofonów (choć może nie jest to wprost dostępna funkcja), z różnymi rozwiązaniami DVR eksperymentowałem dość dawno więc mogę się mylić, no ale przekonaj się sam jeśli masz motywację…
Wszystkie asystenty głosowe używają streamowania audio z mikrofonów, więc pewnie jest to do ogarnięcia, ale nigdy nie widziałem projektu związanego konkretnie z zapisywaniem dźwięku jako takim. W ogóle w HA przez wiele lat nikt się nie zajmował takim zagadnieniem (stąd np. brak obsługi zwrotnego kanału audio w wideodomofonach).
No ale jest to jakaś droga.