Nie no, ja pierdzielę, to totalne podstawy, jak sobie do tej pory radziłeś z HA?
Muszę powiedzieć, że to dość odważne ruchy jak dla nowicjusza, ale skoro radzisz sobie to tylko gratuluję.
Kolejna podpowiedź - przeklikaj dogłębnie menu ustawień, musisz je znać dość dobrze.
Dashborad jest zbudowany z kart, pewnie korzystasz z autogenerowanego, a potrzebujesz mieć jakiś własny, który sobie zbudujesz sam.
Można wprawdzie przejąć kontrolę tego autogenerowanego, ale szczerze to odradzam początkującemu, utwórz sobie nowy.
potem będzie już z górki
od mniej więcej miesiąca nowym widokiem domyślnym są Sekcje i… raczej nie ma za wiele o tym w internecie, ale to chyba proste?
i tu się otworzy edytor kart - można wybrać coś z gotowców, albo dojechać na sam dół i jest tryb YAML
Jeśli nie chcesz Widoku typu Sekcje to go puszczasz do kubła lub od razu (czyli na tym etapie pustki gdzie wrysowałem strzałkę przechodzisz do edycji Widoku - jak kilka obrazków niżej, nie dodając Sekcji) zmieniasz w Kafelki (po dokonaniu jakiejkolwiek edycji w trybie Sekcje można Widok puścić tylko w kubeł jeśli się nie chce Sekcji)
YAMLe, które są zrobione na gotowo najlepiej pasują do widoku typu Kafelki
Widoki starych typów (Kafelki, Pasek boczny i Panel) mają duży przycisk DODAJ KARTĘ - tam też się pojawi graficzny edytor kart
PS zacznij od tych łatwiejszych kart bez grafiki
katalog /local/
w YAMLu jest mapowany na katalog /config/www/
(po nowemu homeassistant/www/
) w HA
przejrzałem te YAMLe i nie ma tam zastosowanej dobrej praktyki - pliki hurtem są wrzucone do www/
i lepiej byłoby utworzyć tam np. podkatalog reku
i wtedy w YAML pozmieniać konstrukcje w rodzaju
/local/reku_cokolwiek.png
na
/local/reku/reku_cokolwiek.png
Pliki można powrzucać nawet File editorem (są do tego lepsze narzędzia, ale testowa instalacja jest w tej chwili dla mnie zdalna, lokalnie można użyć choćby Samby i 1000 innych metod, zdalnie też, ale pokazuję jak użyć minimum narzędzi by nie instalować całego gąszczu zbędnych Dodatków)
itd.