Dopiero trafiłem na ten wątek
reku.zip (174.5 KB)
Cześć, niestety port (10) Modbus RTU mam zajęty przez moduł AirMobile, port 11 zajęty przez panel naścienny Ari++.
Czy ktoś próbował podłączyć konwerter jednocześnie wraz z modułem AirMobile do tego samego portu w centrali przez jakiś rozgałęźnik RJ45/switch?
O ile się orientuję to musisz miec Modbus Divider żeby korzystać z tych rzeczy jednocześnie. Ale jeśli zintegrujesz Reku z HA to już mobile ci nie bedzie potrzebny wiec port ci się zwolni ![]()
AirMobile ma taki sam pinout jak Air++? Czy jakoś inaczej trzeba to ogarnąć, bo na początku nie chciałbym rezygnować z wyświetlacza i porównywał bym czy wszystko wchodzi i wychodzi poprawnie.
Proponuje zajrzeć w dokumentację.
Cześć,
Czy ktoś rozwiązał problem z brakiem opcji verify ?
Od wersji 2026 HA wyrzucli opcje verify i teraz jak się nacisnie na przykład wietrzenie które po x czasie się wyłączy to stan w HA zostaje cały czas że włączone.
Komuś udało się to jakoś naprawić ??
Ogólnie dotyczy się to wszystkich przełączników czy to wietrzenie czy włączony wyłączony rekuperator to stan się nie zmieni w HA
hej
macie mozliwosc sterowania nagrzewnicami ERV? zmieniac tryb komfortu 1 lub 2, albo zrobic opcje nieaktywna? przydaloby mi sie, gdy mam nadwyzki z fotowoltaiki moglbym pchac w nagrzewnice…
sprawdze, bo mi sie wydawalo ze wietrzenie dziala spoko i wraca do poczatkowego stanu
Tak na przyszłość to zastosuj cytowanie
ok
![]()
Nie wiem czy o to chodziło, ale sprawdzalem wietrzenie wlasnie i stan mi sie prawidlowo zmienia, mam najnowsze updejty z HA core
Bardzo Ci dziękuję że napisałeś. Sprawdziłem u siebie i problem polegał na błędzie który mi się pojawiał w Studio Core Server, a okazło się po Twoim wpisie na siłę zostawiłem aktywne veryfi i mimo że pokazuje dalej błąd konfiguracji to działa wszystko elegancko. Co lepsze nawet chatgpt mnie ostro w błąd wprowadzał hehehehe
Ale jeszcze raz dzieki za pomoc bo dzieki Twojemu wpisowi sprawdziłem ponownie poprzednią konfigurację.
Jestem autorem filmiku z góry, i osobiście kilka razy myślałem nad zmianą kodu w yaml na integracje. Jednakże wizja problemów po aktualizacjach mnie odstraszyła.
Już kiedyś się zdarzyło że podczas aktualizacji HA zmienili jakieś dane do obsługi modbusa, i o ile samemu w kodzie zmienisz coś bez problemu, o tyle w integracji już musisz czekać na aktualizacje wtyczki o ile autor to wykona ![]()
ok, u mnie siadło to po updejcie HA supervisora w wersji 2026.03.03… komunikacja w elfinach jest, ale juz nie gada z HA…sprobuje jeszcze restartu rekuperatora