nie wyświetla się jeszcze reku empty
na razie uzyskałem taki efekt:
nie działają kontrolki zmiany % mocy reku
nie wyświetla się jeszcze reku empty
na razie uzyskałem taki efekt:
A faktycznie zapomniałem o jednym.
To jest jako switch, więc musi mieć zmienną, dodałem pomocnika:
konfiguracja → Automatyzacje oraz sceny → Pomocnicy → Dodaj i przełącznik, ja go nazwałem test bo miał to być tylko test i o nim zapomniałem jak zaczęło działać. Także dodaj sobie tego pomocnika o nazwie test (lub innej, którą musisz potem zmienić w kodzie na swoją).
Trochę jeszcze próbowałem optymalizować prędkość działania tego np. wykasowałem strumien nominalny z odpytań modbusa, jako, że on jest stały to wpisałem jego wartość zamiast pytać o niego. Nie wiem dlaczego, ale strasznie wolno ta komunikacja działa, jakby procesor po stronie rekuperatora nie ogarniał.
Faktycznie zauważyłem że karta bardzo wolno działa. Ale i tak jest mega ogromne dzięki.
jeszcze tylko tego jednego obrazka brakuje i musze usunąć Twoje dodatkowe czujniki, żeby wykrzykniki się nie pokazywały.
W kolejnym kroku musze dodać automatyzację zwiększającą obroty reku po przekroczeniu na czujniku co2 określonej wartości i będzie gotowe.
Tam są wszystkie tylko ten empty to 1px x 1px przezroczysty, może dlatego się go nie da pobrać. To taka praca dookoła bo HA musi coś wyświetlić dla “off” bo inaczej “kręci kółkiem” to mu dałem pusty obrazek
Zrób go sobie w paint.
A czy fragmenty konfiguracji z dokumentacji HA są nie działające? Ale OK, rozumiem, jeżeli oczekujesz od kogoś działającej konfiguracji to niestety ja nie posiadam większości urządzeń zintegrowanych z HA (jak rekuperatory, pompy ciepła, liczniki itd) dlatego na przyszłość powstrzymam się od odpowiadania na Twoje posty.
weź pod uwagę, że znajdują się tu też osoby które dopiero zaczynają przygodę z HA i dostępna dokumentacja jest dla nich kompletną “czarną magią”… nie raz już tłumaczyłem ludziom jak wogóle zacząć instalacje i konfigurację HA np. na malinie i sam rozumiem, że gdy ktoś zaczyna, to zadaje wiele różnych pytań na które dokumentacja wprost mu nie odpowie.
Dla przykładu, producent mojego rekuperatora na moje pytanie o sposób połączenia modbus, zamiast w pierwszej wiadomości przesłać mi schemat podpięcia przewodów w RJ45, to przesłali mi pełny schemat elektroniczny z którego absolutnie nic nie wynikało.
Witam, posiadam rekuperator Thessla Green Home 400. Mam do niego podpięty standardowy moduł naścienny Air++. Kupiłem konwenter rs485 > Ethernet firmy Waveshare. Rekuperator posiada płytkę Basic 9.9 i wyposażony jest w 3 wyjścia rj45. AirS (sterownik manualny), Air++ (Air++ bądź AirL - smart) oraz AirB. W instrukcji jest napisane, żeby pod złącze BMS (AirB) nie podłączać nic, jeżeli jest wpięty moduł rozszerzeń. Rozebrałem obudowę i w miejscu wpięcia modułu rozszerzeń jest podłączony przewód rj45. Czy mam przez to rozumieć, że mój rekuperator posiada moduł rozszerzeń CF? Gdzie w takim przypadku mogę wpiąć konwenter? Następne pytanie, które piny służą do komunikacji modbus? 1 i 2? Skonfigurowałem wstępnie konwenter, ale nie wiem w jakim trybie ma pracować (TCP Client czy Server). Do HA dodałem już odpowiednie wpisy i prawie wszystko wyświetla się poprawnie. Brakuje tylko podłączyć konwenter. Nie chcę niczego popsuć dlatego najpierw chciałbym dostać odpowiedź od bardziej ogarniętych kolegów:) chociaż na część pytań;) Pozdrawiam Marcin
Dzięki zaq szybkją odpowiedź:)
Konwenter posiada 3 piny tj. B- ,A+, i GND. Masz podłączone tylko B- i A+? Pin 8 także łączysz z masą konwentera? Pozdrawiam Marcin
A i B tylko chyba muszą być skrzyżowane (A>B B>A) .
Masa niepotrzebne chyba że masz 600m przewodu
Nic się nie krzyżuje oprócz dwóch linii danych, które muszą być jedną skręconą parą, A do A, B do B, poniżej poprawny schemat połączenia:
Uziemienie sygnału (C) jest obowiązkowe, jeżeli interfejs nie jest izolowany galwanicznie
Panowie pytanie,
jeżeli w złączu Air++ są dwie pary magistrali 485 to znaczy, że można korzystać z panelu naściennego Air++ i konwentera?
Pytam, ponieważ gniazdo służące do podłączenia dodatkowego modułu rozszerzeń jest u mnie zajęte (wpięty jest jakiś przewód), a instrukcja wyraźnie mówi, żeby nie używać złącza BMS (AirB) i modułu rozszerzeń równocześnie.
Sprawdzałem u siebie i ta druga para w ogóle nie działa (piny 3/4). Ja mam jedną z pierwszych central gdzie CF blokuje jedno złącze modbusa (w nowszych wersjach niby już tego problemu nie ma), a więc albo HA albo Air++.
Zastanawia mnie wartość 260
" # 260 = wartość strumienia nominalnego w moim przypadku, ona będzie inna u każdego bo to z kalibracji jest."
Jakiś pomysł jak obliczyć samemu ja prawidłowo?
Ona jest zapisana w rekuperatorze i można ją odczytać po modbusie (ale aby tego nie robić co sekundę to wpisałem ją na stałe skoro się nie zmienia).
4354 - Nominalny strumień powietrza nawiewanego
4355 - Nominalny strumień powietrza wywiewanego
Super, dzięki udało sie wyciągnąć.
A powiedz czy wartości sensor.rekuperator_sprawnosc i sensor.rekuperator_odzyskana_moc nie powinny pokazywać 0 w momencie kiedy otwarty jest BP?
Póki co moja karta wygląda tak:
Cześć @Jabol
Czy byłbyś tak miły podzielić się kodem karty, lub też, chociaż elementami grafiki rekuperatora z naniesieniami niezbędnych elementów?
Większość kodu karty to chyba przeróbka powyższego od @dar3k, ale Twój środkowy panel obrazujący urządzenie jest świetny!
Wygląda to niezwykle efektownie i chętnie przebudowałbym swoją okrojoną implementację z wykorzystaniem podobnych grafik.
Z góry serdecznie dziękuję!!
Tam masz state_image - co masz dla “off”? Ja wstawiłem obrazek 1px x 1px bez tła (przeźroczysty).
No mam tam reku empty ten właśnie obrazek, tak naprawde to wszystko dzialalo, ale dawno nie zagladalem na tą kartę, poniewaz wszystko smiga i automatyzacje w node red tez smigaja, wiec nie mialem potrzeby zagladac na ta karte, a tu takie cyrki:P