Cześć, w zasadzie pewnie banalne pytanie, ale jak zmienić domyślne ikony na jakiś obrazek? Mam integracje z Garbage Collection i chciałbym zmienić domyślne ikony na kolorowe obrazki pojemników w zależności od przeznaczenia. Analogicznie np przy lampach albo bramie garażowej wolałbym mieć jakiegoś jpg albo png zamiast ikonek mdi:
@Krzysztof_Lusiak poprawiłem literówkę w nazwie repozytorium, bo myślę że to istotne dla tych, co chcą się z nimi zapoznać
Wg. instrukcji z repozytorium to kożystasz z ikonek:
mdi:trash-can
mdi:delete-restore
mdi:delete-circle
do zastosowania obrazów potrzebne jest dodatkowo Lovelace Card Templater
Jak wrócę do domu to przyjrzę się repozytorium z bliska i zrobię instrukcje obrazkową
@Krzysztof_Lusiak - na chwile obecną mam ogarnięte repozytorium Garbage Collection, dziś wieczorkiem spróbuje ogarnąć Lovelace Card Templater
dla tych co chcieli by skorzystać z tego repozytorium do “automatyzacji powiadomień o wystawianiu kubłów na śmieci” w następnym poście obrazkowa instrukcja instalacji i konfiguracji repozytorium Garbage Collection.
1. Mając zainstalowany *HACS* wchodzimy do niego i na karcie *Integrations* w polu wyszukiwania wpisujemy *Garbage Collection* i go instalujemy.
2. Restartujemy Home Assistanta, po sprawdzeniu poprawności pliku konfiguracyjnego.
3. Po restarcie dodajemy do katalogu config plik smieci.yaml a w pliku configuration.yaml dodajemy linię: "garbage_collection: !include smieci.yaml"
Proszę o podpowiedz. Aby móc w pełni skorzystać z repozytorium trzeba ręcznie skopiować na serwer do katalogu config/ zawartość z repozytorium - katalog images, bo w trakcie instalacji przez HACS, on go nie zaciąga
Jeśli ktoś umie zrobić to na Linuksie z poziomu konsoli, lub ma pomysł jak to zrobić bez instalowania dodatków do HA, to chętnie skorzystam - bo jest potrzebne do skończenia poradnika.
Ja to zrobiłem z poziomu repozytorium IDE, ale to ręczne robótki, które niepotrzebnie by skomplikowały poradnik - zwłaszcza początkującym.
@artur, @rafkan jeśli mielibyście chwilkę, a nikt inny by nie odpowiedział to proszę o poradę.
@Marcin_Domański Możesz skopiować po ssh. Ze stacji z Windows do tego możesz użyć programu winscp. Możesz też to zrobić po smb. Jednak jeden i drugi sposób wymaga dodatku na HA. Inaczej nie będziesz miał wjazdu bo ha sam z siebie nie udostępnia takich usług.
Marcin, a nie lepiej to skonfigurować przez interface? Konfiguracja>dodaj>garbage collection i pojawi się okno z konfiguracją. Powtarzamy dla każdego typu śmieci. Co mi daje ręczne wpisywanie do plików poza tym że wielu początkujących użytkowników zniechęci?
Wszystko fajnie, tylko tu masz ikony MDI, a szukałeś metody na zastąpienie ich graficzną reprezentacją koszy - dlatego staram się znaleźć rozwiązanie dla Ciebie.
Ja też uczę się tego repozytorium. Wcześniej nie miałem z nim doczynienia.
Ja też się uczę więc spoko po prostu niestety totalnie nie zrozumiałem Twojej instrukcji (np co i jak wpisać w smieci.yaml) stąd pomysł żeby podstawową konfiguracje (pojawienie się encji i ustalenie harmo) zrobić przez graficzne wyklinanie, a później kombinować z samymi ikonami.
Masz rację, Twoja metoda jest prostrza. Ja większość rzeczy robię na “piechotę”, wtedy panuje nad wszystkim. Może stąd wyszła ta ścieżka, choć bardziej skłonił bym się ku temu, że jechałem krok za krokiem instrukcje z repozytorium.
Wybaczcie że nie dokończyłem z obrazkami, ale muszę jeszcze popracować nad rozwiązaniem, bo u mnie nie działa jak należy.
Jak się z tym uporam, to zrobię dalszą część tak jak pisałem wcześniej.
dziękuję za pomoc dopiero od kilku dni zaczynam zabawę z HA. Strasznie ten mój harmonogram nieregularny i ciężko skorzystać z frequency a pewnie bez tego nie działa
@bobby6 - to tak na szybko każdy dzień z osobna, bo masz przesunięcia w tygodniach odbiorów… smieci.json (1,7 KB)
zamnień rozszerzenie z json na yaml pliku i wstaw do katalogu config:
zastanawiam się czy nie trzeba by było ich jeszcze zgrupować (osobnych dat) byś mógł wykorzystywać tylko jedną encje w automatyzacjach, ale to dziś wieczorkiem, czas do pracy