Miałem sobie taki sensor:
- platform: rest
name: EUR NBP # sensor.eur_nbp
resource: http://api.nbp.pl/api/exchangerates/rates/A/EUR/?format=json
value_template: "{{ value_json.rates[0].mid }}"
json_attributes_path: $.rates.[0]
scan_interval: 500
unit_of_measurement: "PLN"
Działał dobrze, czytał aktualną wartość EUR, ale coś się zepsuło - obecnie nie działa:
W logach miałem:
Zakomentowałem linię:
# json_attributes_path: $.rates.[0]
Zniknął błąd z logów, ale state nadal Unknown…
Pomoże ktoś, proszę?
Jak odczytać wartość EUR z tej tabeli?
artpc
(artur)
11 Listopad 2021 20:20
3
Edytor Szablonów służy do testowania szablonów Jinja2, a nie do testowania konfiguracji integracji, template czy innych konfiguracji HA. Twój szablon odwołuje się do value_json, która nie jest niezdefiniowana w Edytorze szablonów.
Błędy sprawdź sobie w tej zakładce
artpc:
Edytor Szablonów służy do testowania szablonów Jinja2, a nie do testowania konfiguracji integracji, template czy innych konfiguracji HA. Twój szablon odwołuje się do value_json, która nie jest niezdefiniowana w Edytorze szablonów.
Dzięki za podpowiedź (wrzuciłem do edytora szablonu, bo gdzieś widziałem podobny problem i taką próbę rozwiązania).
Poprawiłem pierwszego posta.
Sprawdzenie konfiguracji pokazuje, że wszystko jest w porządku…
Nie wiem dlaczego nie odczytuje mi tej wartości z tabeli kursów…?
angler
(Cezary.K)
11 Listopad 2021 21:00
5
Taka ciekawostka dla Ciebie @Zordrac jak to robią niektórzy w AIS pisząc integrację pod HA:
@artpc , @angler Dziękuję za zainteresowanie i wskazanie tematu (angler) - ciekawe, przejrzę w wolnej chwili.
Po którymś z kolei restarcie (sprawdzałem różne konfiguracje dla REST-a) zaczęło znowu działać…
Nie ma tematu. Dlaczego nie działało - nie wiem - obecna konfiguracja jest taka, jaka była wcześniej…
1 polubienie