ReversoTTS - komponent niestandardowy wycofany

Cześć
Niestety po ostatniej aktualizacji HA pojawiła się smutna informacja o wycofaniu dodatku ReversoTTS.
Ma lub zna ktoś może alternatywę tego dodatku? Ten głos kobiecy jest bardzo przyjemny dla ucha i rzeczywiście robi wrażenie inteligentnego domu dla osób z zewnątrz. Szkoda by było przechodzić na surowy męski głos googla.

To komponent niestandardowy - możesz go zainstalować z ominięciem HACS (zrób sobie kopię plików) oczywiście któregoś dnia może przestać działać, ale można używać póki nie wywołuje problemów.

Możesz po prostu zignorować problem (wtedy pozostanie opcja deinstalacji w HACS w terminie późniejszym).

Wcześniejsza odowiedź poleciała do kosza, bo w tytule napisałeś dodatek, a to nie jest Dodatek (więc się zachowuje całkowicie inaczej w wielu kontekstach). Edytowałem tytuł i dział.

Raczej nie dziwi takie zagranie ze jak trzeba wepchać coś swojego.

Nie twórzmy teorii spiskowych…
Repozytorium projektu jest zarchiwizowane

a to jest powód by zgłosić w HACS nierozwijany projekt i go usunąć z HACS.
Sam zgłaszałem martwe projekty, więc znam procedurę, zawsze decydujące znaczenie ma sam autor projektu (no chyba, że nie reaguje na issue/PRy itd. ale to nawet nie taki przypadek, bo sam zarchiwizował własne repo).

Nie ma też przeszkód by ktoś inny sforkował i rozwijał dalej, skoro autor nie ma ochoty, wtedy można przywrócić nowe repo do HACS, ale jak nie ma chętnych do pracy…

Znam takie projekty, które były wskrzeszane, bo społeczność się za to wzięła (również jeden z powodu śmierci autora na Covid).

Jest jakaś alternatywa? Prędzej czy później komponent padnie. :pensive:

Edit

No i miły głosik nie mówi… :frowning:, jaką macie alternatywe?

Jakby ktoś był zainteresowany, to zrobiłem forka + trochę przystosowałem do nowej wersji HA.
Wszystko jest w repozytorium, najlepiej usunąć najpierw starą integrację.
bywciu/Home-Assistant-Custom-Components-ReversoTTS: ReversoTTS component for Home Assistant

4 polubienia

Chciałem sprawdzić jak brzmią polskie głosy ale nie udało mi się uruchomić akcji.

to nie masz chyba zrobionych przekierowań portów na routerze, bez tego raczej nie pójdzie, tak mi się wydaje, mowa tu korzystaniu z duckdns.

Dziwna sprawa, tekst jest wysyłany poprawnie na utworzony głos, głośnik reaguje, natomiast cisza.
Podobnie było 2 dni temu, głos zamilkł wieczorem (stara konfiguracja), natomiast rano znów działa, wczoraj popołudniu znów zamilkł, wgrałem twoją konfiguracje, ale jak pisałem wcześniej nic, nie słychać, podobnie w node red, encja nadaje poprawnie lecz cisza, zmiana na głosu na piper działa, głos google również, reverso cisza, bez błędów.
Masz pomysł w czym problem?
tak działa

tak nie nie oraz brak błędu

Faktycznie zamilkło wczoraj (perfect timing). Postaram się zerknąć, o co tam chodzi.

Edit: @luki25, @boskikak, wydałem v0.3.0. Powinno pomóc.
Jak nie wiadomo, o co chodzi… Bitrate nie jest już konfigurowalny, więc jest na stałe 128 kbps.
Wygenerujcie sobie na nowo encję z głosem (nazwa nie będzie już zawierać bitrate’u) i powinno działać.

1 polubienie

Teraz już działa, z tym że Ania i Monika to ten sam głos i nie da się wykorzystać tego silnika do konfiguracji asystenta.

1 polubienie

Dziękuję, była by wielka szkoda, gdyby nie było tego głosu.

Trochę dziwi mnie fakt, mamy dużą społeczność HA na tym forum, i raczej mały odzew jest na pytanie jakie są inne alternatywy, może nie jest używany głos w u innych użytkowników, u mnie Jolka mówi prawie na każdym kroku coś i jak zamilkła to żona od razu zwróciła uwagę, że brakuje Jolki z rana.

@boskikak ja osobiście nic więcej nie potrzebuje na ten moment, wystarczy jak mówi na podstawie NodeRed.

1 polubienie

Ja korzystam z asystenta Nabu casy i myślę że na chwilę obecną nie ma nic sensowniejszego. To chciałem tylko z ciekawości sprawdzić polskie głosy, bo na wywołanie Alexa odpowiada mi poważny głos męski :smile:

Cześć, znowu cos nie działa, nie chce być natrętny, bo wydaje mi się że mogą nie mieć sensu dalsze poprawki, i chyba trzeba iść w stronę nabu casa…

Edit

Uruchomiłem nabu casa, ale głosy polskie wg mnie są jakościowo słabe, ReveroTTS był o wiele milszy. Zastanawiam się, gdzie można zgłosić temat zaimplementowania tego głosu do HA, żeby był w standardzie w voice assistant.

To byłby naprawdę czad, gdyby to się udało… Głos Ania-Polish robił robotę!

Kilka miesięcy temu nawiązałem kontakt z autorem Reverso. Niestety, potwierdził mi, że projekt został przez niego dożywotnio porzucony w paźdzerniku 2023 z powodów osobistych…

Z przykrością potwierdzam słabą jakość polskich głosów… brzmią trochę jak ‘Czarne Lustro’ z Netflixa… Wprawdzie nie oczekiwałem od razu głosu Krystyny Czubówny, ale przy płatnej usłudze mogli się znacznie bardziej postarać…

1 polubienie

Reverso dodało antibota cloudflare, więc pobieranie pliku wynikowego nie działa. Poprawka nie jest na pewno łatwa, nie wiem czy w ogóle możliwa…

Nie wiedziałem gdzie temat podnieść, więc zgłosiłem ticket do NabuCasa, że ich tts PL jest słaby i żeby zaimplementowali reversoTTS, zobaczymy co odpiszą.

To chyba kwestia gustu bo wg mnie głos Marka od Nabu jest lepszy niż wszystkie z reverso. Najlepiej by było zrobić zupełnie nowy głos :wink:

… i odpisali, ale chyba mnie zlali… :frowning:

"Unfortunately, we use Microsoft Azure services, so we have no influence on the quality of the voice.

There are other TTS services as well, like ElevenLabs, if you want to try them. Maybe any of those are better in Polish.

I hope you find something that sounds better.

If there is anything else, please let us know.

Have a nice day!"

Używają gotowców więc nie mają możliwości ingerencji. Dziś raczej idzie wszystko w kierunku Abonamentu. W przypadku HA mam takie wrażenie że jesteśmy kierowani na z góry zaplanowane ścieżki.

1 polubienie