Potrzebuje pomocy w integracji bramki rflink do sterowania roletami.
Podłączyłem RF Linka, został wykryty , w logach pojawił się informacje o sygnale wysyłanym do rolety.
Jak stworzyć przyciski żeby HA wysyłał sygnał do otwarcia / zamknięcia
OFF TOPIC - wpis techniczny @Grzesiek
przejrzyj posty, które Ci edytowałem by poprawić formatowanie kodu, zrób z tego użytek na przyszłość (zamiast markdown ``` przed i po bloku kodu można też stosować BBcode: [code] i zamykający [/code] ale markdown i te 3 odwrotne apostrofy działają też np. na guthubie).
Bez tego żaden YAML praktycznie na żadnym forum nie jest wyświetlany poprawnie.
Nie wiem bo to nie jest pełna definicja encji typu cover, po za tym masz jeden skrypt do podnoszenia, opuszczania i zatrzymywania rolety, trochę dziwne.
Reszta wygląda na OK ale mała uwaga - nie używaj nazwy encji bardzo podobnej do zastrzeżonych nazw w HA, np. nazwałeś encję blinds, generujesz sobie tylko potencjalne, trudne do późniejszego zdiagnozowania problemy.
Wszystko co dotyczy skryptów jest źle zdefiniowana. Proponuję przetłumaczyć sobie na polski stronę dokumentacji Scripts - Home Assistant, ten link podawałem już wcześniej.
script: { *to jest informacja że wprowadzam skrypt?* }
script.open_roleta_hs1: { *to jest nazwa skryptu?* }
sequence: {*kolejność działań? i wyliczam co ma zrobić* }
- service: rflink.send_command { usługa rflink - że ma wysłać informacje " w górę" dla urządzenia dooya_cd2a7400_80? }
data:
command: "up"
device_id: dooya_cd2a7400_80
Nie, bo struktura jest zła, wcięcia są złe dlatego proponuję skorzystać z graficznego dodawania skryptów, skorzystaj z linka poniżej (to jest kopia tego co jest w dokumentacji): Link to Scripts – My Home Assistant
Może tu potrzeba po prostu kluczowej informacji - w YAML ważna jest każda spacja - ma ich być dokładnie tyle ile ma być, a nie jedną mniej lub więcej, to samo z myślnikami (“minusami”), mają być w konkretnych miejscach (to wymaga zrozumienia struktury YAMLa). Ciągi spacji (lub spacji z myślnikiem na przedostatniej pozycji) z zasady mają parzystą długość.
Spacji nie można zamieniać na tabulatory!