Słuchaj doświadczonych userów , tak ma być, tak piszą w dokumentacji, nie wymyślam niczego tylko opieram sie na dokumentacji, z tym skasowaniem zrób tak:
Wyłączasz logowanie RFLink bo nie jest już potrzebne, poziom logowania debug nie jest już potrzebny, to również wynika z dokumentacji. Jak chcesz to zostaw, będziesz miał mnóstwo, niepotrzebnych później informacji w logach.
@szopen w skrócie wytłumaczył Ci to co szczegółowo opisałem wyżej, jego też słuchaj .
Cytowanie całości posta nie ma sensu, a już tym bardziej tak jak to zrobiłeś przez copy+paste “wraz z krzakami”, gdzie nie było widać co jest twoje, a co cytujesz (znak większości też trzeba umieć użyć…) - najpierw poprawiłem twojego posta, w którym coś zdecydowanie przekombinowałeś, a potem zauważyłem, że i tak wkleiłeś całość zupełnie bez sensu…
Chcesz widzieć stan Zamknięta/Otwarta czy procentowy np." Położenie 77%"
/
Procentowy:
Po dodaniu z HACS “Secondaryinfo Entity Row”
type: entities
entities:
- type: custom:secondaryinfo-entity-row
entity: cover.zaluzje_tuya
name: Żaluzja 1
secondary_info: >
{% set position = state_attr('cover.zaluzje_tuya', 'current_position') %}
{% if position is defined %}
Położenie: {{ position }}%
{% else %}
Brak danych
{% endif %}
- type: custom:secondaryinfo-entity-row
entity: cover.zaluzje_tuya
name: Żaluzja 2
secondary_info: >
{% set position = state_attr('cover.zaluzje_tuya', 'current_position') %}
{% if position is defined %}
Położenie: {{ position }}%
{% else %}
Brak danych
{% endif %}
state_color: true
Zgadza sie dlatego zobacz dokładnie mój rysunek, jest dodatkowa informacja o pozycji rolety: “otwarta 100%”, jak zamkniesz do połowy będzie opis “otwarta 50%”, na małych ikonkach (ikonki też sobie można zmienić) trudno przedstawić dokładną pozycję rolety. Na rysunku jest także suwak do kontrolowania położenia rolety, pozycja suwaka pokazuje także aktualną pozycję rolety. Na dashboardzie mam więc wszystko co jest mi potrzebne do szczęścia .
P.S. Muszę pamiętać aby zamieszczać przykładowe rysunki z różnymi stanami encji, wtedy takie dyskusje i tłumaczenia są zbędne .
W przypadku Twoich rolet raczej nie, nie wiem jak masz podłączone rolety wiec trudno cokolwiek doradzić. U mnie kabel 4-żyłowy z rolety jest doprowadzony do puszki, w której zamontowany jest sterownik do rolet oraz przyciski do sterowania roletami.
Niestety do rolet podłączone jest tylko zasilanie. Silniki A-OK Motor AM 35/45 ze zintegrowanym odbiornikiem. Całe sterowanie odbywa się bezprzewodowo pilotem AC 141. Do tego jest centralka ORVIBO ALLONE PRO na esp 8266 i aplikacja na telefon ale nie ma integracji do HA stąd pomysł na RF linka który coś tam zaczął ogarniać.