Rolety KNX / Zwave problem z konfiguracją

Mam problem z którym walczę od dłuższego czasu.
Mam rolety z napędami sterowanymi po z-wave, jako centralki zarządzającej siecią korzystam z ZIPATO. Do tego mam dołożony do integracji moduł KNX, niestety kompatybilność ze standardem KNX w ZIPATO jest trochę ograniczona i żeby zasterować roletami z przycisków musiałem trochę się pobawić z dodatkowymi zmiennymi. Problem pojawił się gdy chciałem te rolety dorzucić do HA
HA obsługuje rolety według standardu KNX, roleta obsługiwana jest dwiema zmiennymi
-ruch rolety góra/dół = on/off
-zatrzymanie rolety = on (zawsze on)
Ja muszę to rozbić u siebie na 3 zmienne binarne:

• ruch w górę = on/off
  • ruch w dół = on/off
  • zatrzymanie = off (teoretycznie zatrzymanie jest niepotrzebne jeżeli będę wyłączał powyższe zmienne)
    Pytanie mam takie, jak mogę skonfigurować encję typu roleta, czyli z przyciskami i suwakiem do której będę mógł przypisać powyższe zmienne? Czy da się w HS zrobić wirtualną roletę na podstawie której będę mógł wypracować moje zmienne.
    Teoretycznie mogę taką roletę zrobić w konfiguracji KNX ale nie chcę zaśmiecać magistrali niepotrzebnymi telegramami.

Proszę rozwiń skrót “HS”. Jeżeli masz na myśli Home Assistanta to proszę popraw wpisy w poście.

1 polubienie

Sorrka HA, Home Assistant :slight_smile:

ale naprawdę nie rozumiem takiego kombinowania skoro używasz KNX, przecież KNX to pierwszy na świecie otwarty standard zarządzania i kontroli urządzeń i budynków (KNX – Wikipedia, wolna encyklopedia).

Poszedłem w rolety po zwave z uwagi na ich funkcjonalność typu pozycjonowanie, informacja o przeszkodzie i mniej kabli. Integracja wydawała się dobrym rozwiązaniem. Napęd z KNX kosztował 6x tyle co ten zwave.
Teraz żałuje bo z nimi mam najwiecej zabawy i kombinacji. Z samego KNX jestem mega zadowolony.

Jak wiadomo, rozwiązania KNX nie należytą do tanich, to “najdroższy” protokół w automatyce budynkowej.