Rolety: sterowanie SRP-01 za pomocą centralnego modułu

Kombinuję nad najsensowniejszym sterowaniem roletami zewnętrznymi (tylko otwórz/zamknij, bez sterowania nachyleniem).
Najchętniej bym miał coś, co pozwala na sterowanie lokalne (jeżeli centralny moduł się wywali), a jednocześnie możliwość sterowania centralnego. Jedna wersja to zamelowskie dopuszkowe sterowniki po wifi lub radio, plus centralna kontrola. Ponieważ jednak i tak będę wszędzie ciągnął kable do skrzynki (kontaktrony itp), myślę też o opcji wykorzystania w pełni kablowego rozwiązania zamela, SRP-01.

SRP-01 miałby wtedy lokalne przyciski, a kable ‘central’ szły by do skrzynki, do jakiegoś modułu relay, który pozwalałby ogarniać rzeczy centralnie. I tutaj pytanie - czy ktoś to robił?

• wygląda na to, że sterowanie centralne musi mieć jakiś konkretny przebieg (sygnał dokładnie 0.5 sekundy)?
  • nie jest dla mnie oczywiste, co na te kable centralne trzeba podawać - 230V? czyli z centralnego sterownika w rozdzielni nie wystarczy digital output, trzeba od razu całość zasilać?
  • może bez sensu kombinuję i wszystko prościej zrobić na silnikach 12/24V w połączeniu z SRP-05?

Też miałem taki plan ale w końcu po analizach i przemyśleniach stwierdziłem, że nie ma co kombinować - brak “fizycznego przycisku” do centralnego sterowania wszystkimi roletami, otwórz/zamknij wszystkich rolet jest tylko z HA, nawet nie przeznaczyłem fizycznego przycisku aby to wyzwolić z HA, przy okazji okazało się, że każdy z domwników ma inne przyzwyczajenia do całkowitego zamykania rolet.

A jak sterowane z HA? Coś koło każdej rolety z wifi do HA, czy centralny moduł w rozdzielni sterujący bezpośrednio roletami podpięty do HA przez skrętkę?

Jak miałbyś kupować SRP-01 to trochę bez sensu. Lepiej już kupić coś z radiem w środku np Shelly nowszej generacji i umieścić pod fizycznym przyciskiem do rolety.
Centralne sterowanie możesz wówczas odpalić np z przycisku Shelly.

Akurat w moim przypadku to dopuszkowe moduły Zigbee zintegrowanez z HA za pomocą Z2M. Oczywiście w przypadku wyłączenia HA, normalnie można sterować roletami z przycisków.