Rolety zewnetrzne ZigBee RTX ZCM1MR

Cześć, jestem dosyć nowy w temacie HA, mam problem z roletami, wykorzystlem RTX ZCM1MR dopuszkowy. I wszystko dziala jednak, sa opoznienia w pobieraniu stanu polozenia rolety ( wiadomo wynikajace z komunikacji ) w zwiazku z czym Set Position np. na 50% otwiera mi prawie cala rolete. Bo sygnał otwarcia leci, ale powrotna informacja ma opoznienia

Rozwiazaniem poroblemu jest pewnie wykorzystanie tego komponentu Custom Component: Cover Time Based - Custom Integrations - Home Assistant Community i zrobienie tego czasowo.

Problem w tym ze zabardzo nie wiem jak to zrobic,

Mam taka entity: cover.rolety_gabinet_cover

A samo sterowanie mam tak z wykorzystaniem action z cover:

tap_action:
          action: perform-action
          perform_action: cover.close_cover
          target:
            entity_id: cover.rolety_gabinet_cover

Jak poprawnie zrobic wpisy w configuration.yml i co jeszcze musze oprócz tego zrobic

Podejrzewam, że nie skalibrowałeś modułu do rolety w/g instrukcji producenta.

@szopen Tu nie ma co kalibrować :smiley: To jest zwykly przekaźnik tu nie ma zadnej magii, czujnikow poziomu rolety czy odczytywania jej stanu :smiley:

Jest co kalibrować tym czynnikiem jest… czas. Zajrzyj do instrukcji i zrób co każą.

1 polubienie

To skąd ten zwykły przekaźnik wie jak dużą roletę obsługuje ?
Kalibracja pozwala ustalić ile czasu trwa zamykanie i otwieranie tej konkretnej rolety i jest wymagana przy większości takich modułów.

Zwykły przekaźnik nie posiada takich opcji.

Nie wie :slight_smile: Zasilanie caly czas jest przekazywane ( tak samo jak to mialo miejsce bez przekaznika na samym przełączniku standardowym ) to silnik ma w sobie styczniki o wylacza zasilanie

@artpc a co masz za urzadzenie ? ale tak masz racje tak jak mowie w RTX ZCM1MR nie ma opcji to jest zwykly switch tam nie ma kalibracji

Jeszcze raz sprawdziłem, czy to ten?
https://www.rtx24.pl/sterownik-rolet-tuya-zigbee-tuya-dopuszkowy-p-926.html

Czasem ręce opadają… Jak myślisz skąd @artpc wyczesał ten obrazek?
Otóż z oferty dystrybutora tego właśnie sprzętu…

Rób jak chcesz, nie spodziewaj się sukcesów, jeśli moduł nie jest skalibrowany to bzdury pokazuje, to nie jest kwestia opóźnień w sieci.

Daj linka do bazy urządzeń jak Z2M rozpoznało ten moduł.
W ogóle właściwie nie napisałeś JAK go integrujesz więc tylko sobie zgaduję, że najrozsądniejsze jest Zigbee2MQTT…

Przeczysz sam sobie, bo skąd w takim razie Set Position np. na 50% ?
Przecież skoro cały czas “trzyma”, to nie może znać pozycji 50% :slight_smile:

2 polubienia

Nie korzystam z Zigbee2MQTT tylko z ZHA i niestety tam tych opcji nie mam :frowning: Stad moje zdziwienie

Przepraszam zatem

Jak to interguje? Hmmm po podłączeniu wchodze do HA do ZigBee i dodaje nowe urządzenie automatycznie jest wykryte i tyle

Tak-to, że można to zrobić co najmniej na 7 sposobów
a) “bezpośrednio” czyli z użyciem koordynatora Zigbee i samodzielnie tworzonej sieci Zigbee i wtedy za pomocą jakiejś integracji

• przez MQTT z Zigbee2MQTT (wymaga doinstalowania 2 serwerów - brokera MQTT oraz samego Z2M)
  • z wbudowanej Integracji ZHA (przez API - wbudowany serwer zigpy w HA)
  • przez API z doinstalowywanym serwerem deConz (tylko dla koordynatorów Dresden Elektronik)

b) pośrednio = z wykorzystaniem bramki Tuya , 3 sposoby, bo są co najmniej 3 różne integracje Tuya, ale nie będę sobie zawracał tym gitary

pogrubiłem to czego używasz (a nie dlatego, że to jest najbardziej słuszne rozwiązanie, aby uniknąć dalszych pytań - nie wiem które rozwiązanie jest optymalne dla akurat takiego modułu)

Skoro nie masz jak skalibrować, to może quirk w ZHA jest niedorobiony…

Ale kalibracja często jest dostępna bezpośrednio na poziomie modułu (kombinacja klawiszy, więc warto jednak zajrzeć do instrukcji i przeczytać co producent chciał przekazać).

@szopen Dzięki! Niestey wiele watków jest ze wlasnie cos jest niedorobione ale stosunkowo latwo jest to zrobic inaczej:

Idealnie nie jest, ale blisko :slight_smile:

Standardowy calibration mode, i automatycznie wykrycie czsau nie dziala. Ale wprowadzenie recznie dalo rade

No widzisz, czyli da się kalibrować…

Te stałe moduł rolet zwykle potrafi sobie ustawić sam jeśli się przeprowadzi kalibrację zgodnie z instrukcją (i o ile jest to możliwe z wykorzystaniem przycisków modułu i sterowania lokalnego).

@szopen Gdyby nie forum to bym sie o tym nie dowiedzial, bo w instrukcji dostarczonej w pudełku słowa o tym nie było. Pewnie byla by taka opcja gdybym korzystal z Bramki Tuya, ale ja nie widzac tego w UI HA nie mialem o tym pojecia.

Fakt troche ignorancja sie wykazalem myslac ze: “no działać działa, innych opcji w interfejsie nie ma to jest git” :slight_smile: