Cześć wszystkim!
Planuję wprowadzić w swoim domu automatyzację i chciałbym zrobić to krok po kroku. Niedawno kupiłem szafę rack, w której zamierzam umieścić serwer, urządzenia sieciowe (mikrotiki, switche itp.) – z tym sobie poradzę bez problemu.
Natomiast dopiero zaczynam przygodę z Home Assistantem i chciałbym stopniowo rozbudowywać system: na początek zależy mi na instalacji systemu alarmowego, czujnikach ruchu, wilgotności i innych sensorach, które mogę podłączyć do HA.
W dalszej perspektywie planuję też podłączenie rolet antywłamaniowych, instalację monitoringu zewnętrznego oraz w garażu, czujników światła, automatyczną bramę, wideodomofon i inne.
Chcę wszystko zrobić samodzielnie – nauczyć się, skonfigurować, dobrze zrozumieć cały proces i mieć z tego frajdę.
Tylko… trochę ciężko mi się zabrać za to wszystko i ruszyć z miejsca. Szukam więc wskazówek, jak zacząć dobrze, jak rozplanować kolejność działań, jakie sprzęty warto mieć na początek, od czego najlepiej się uczyć i jak się nie pogubić w tym wszystkim.
Może macie jakieś sprawdzone materiały, poradniki, schematy lub po prostu rady dla kogoś, kto dopiero startuje z automatyzacją domu i Home Assistantem?
Będę wdzięczny za każdą pomoc!
I dzięki za wyrozumiałość.