Rozbudowa domu pod HA

Cześć wszystkim!

Planuję wprowadzić w swoim domu automatyzację i chciałbym zrobić to krok po kroku. Niedawno kupiłem szafę rack, w której zamierzam umieścić serwer, urządzenia sieciowe (mikrotiki, switche itp.) – z tym sobie poradzę bez problemu.

Natomiast dopiero zaczynam przygodę z Home Assistantem i chciałbym stopniowo rozbudowywać system: na początek zależy mi na instalacji systemu alarmowego, czujnikach ruchu, wilgotności i innych sensorach, które mogę podłączyć do HA.

W dalszej perspektywie planuję też podłączenie rolet antywłamaniowych, instalację monitoringu zewnętrznego oraz w garażu, czujników światła, automatyczną bramę, wideodomofon i inne.

Chcę wszystko zrobić samodzielnie – nauczyć się, skonfigurować, dobrze zrozumieć cały proces i mieć z tego frajdę.

Tylko… trochę ciężko mi się zabrać za to wszystko i ruszyć z miejsca. Szukam więc wskazówek, jak zacząć dobrze, jak rozplanować kolejność działań, jakie sprzęty warto mieć na początek, od czego najlepiej się uczyć i jak się nie pogubić w tym wszystkim.

Może macie jakieś sprawdzone materiały, poradniki, schematy lub po prostu rady dla kogoś, kto dopiero startuje z automatyzacją domu i Home Assistantem?

Będę wdzięczny za każdą pomoc!
I dzięki za wyrozumiałość.

Dużo informacji masz tu na forum i na Youtube. Tam chyba są 3-4 kanały po polsku, które opisują jak i co zrobić. Niestety brakuje w polskich zasobach jak podejść kompleksowo do tematu w domu, gdzie tych urządzeń jest więcej i raczej kierujemy się w rozwiązania przewodowe. Zostaje dużo czytać i pytać, poczytaj też o rozwiązaniach polskich takich jak boneio i smartbob, lub chińskie kincony, które pomagają integrować to co chcesz zrobić na początku .

Wiem że to stary temat. Ale ja niedługo również będę od zera robić instalację pod Home Assistant. Jeśli chodzi o alarm, to możesz zrobić od zera ew do systemów alarmowych z półki są przystawki typu Konnected. Ważna uwaga aby nie instalować czujek mmwave bo będą zakłócać czujniki obecności na suficie. Ja mam plan tak podejść do alarmu. Dodatkowo każde pomieszczenie dostanie 2xCat6 na ścianie przy gniazdach elektrycznych. W każdym na suficie będzie również Cat6 pod czujniki obecności wraz z czujnikiem światła. Dodatkowo część pomieszczeń obok przełączników światła dostanie miejsce na panele nspanel/ tablety. Więc będzie tam zasilanie USB. Wszystkie końcówki elektryczne na głębokich puszkach pod Sonoff mini. Tak jest zdecydowanie taniej niż korzystać z oddzielnych żarówek wifi/zigbee. Oświetlenie zewnętrzne na shelly pro w skrzynce rozdzielczej. Kamery tak jak w obecnym budynku na Frigate. Jakiś czas temu kupiłem switch poe 24 porty i wydawało mi się że będzie wystarczający nawet na dwurodzinny dom. Teraz nie wiem czy 48 starczy :slightly_smiling_face:. Rolety też można na kontrolerach Shelly. To samo drzwi garażowe. Domofon Hikvision bo potrzebuje dwu rodzinny. Mają też fajna integrację z Home Assistant. Więc od domu skrętka do bramy. Tym razem głęboko i pod taśma. Obecnie w domu była dość płytko i ogrodnikom udało się ją przeciąć. Szafę przenoszę ze strychu do piwnicy. Na strychu latem za gorąco.

Kiedyś testowałem, włożone głęboko w puszkach Sonoff mini, miały problem z zasięgiem. Co do puszek pod przełączniki naścienne nie wszystkie pasują pod standardowe puszki 60.

Wifi czy ZigBee nie łapało sygnału? Jak zrobi się puszki 45 czy 60 to się zmieści. Będę testował przed montażem

WIFI, ale to bez znaczenia Zigbee to też jak WIFI choć w przypadku Zigbee można rozszerzyć zasięg modułami z wbudowanymi routereami.

Tak. Wszystko co jest na stałe podłączone do zasilania jest routerem. Właśnie zastanawiam się czy zamontować wifi czy ZigBee. Pokrycie wifi w domu i tak będzie dobre bo co drugi pokój będzie na suficie AP

Czujniki: Temperatury/wilgotności, czujniki drzwi/okien, czujniki ruchu/radar bateryjne, te większe kuchnia łazienka zasilane z sieci i USB to Zigbee, natomiast elementy wykonawcze, wentylatory, przełączniki naścienne, pomiar energii to WIFI.

Oświetlenie LED Sufit
Sterownik Przełącznik Beznapięciowy 8 Kanałowy 8x10A ZigBee TUYA Smart Life

Drzwi/okna nowe kupione, były tanie.
Shelly Blu czujnik do okien i drzwi, Bluetooth, biały

Przełączniki naścienne.
SONOFF TX T5 4C Dotykowy Włącznik Przełącznik Ścienny LED WiFi 4-kanałowy

Router Zigbee.
Adapter SLZB-06M Bramka Zigbee EFR32MG21 Ethernet PoE USB LAN WIFI do HA

Inne.
NOUS B1T TASMOTA ESP32 MATTER INTELIGENTNY PRZEŁĄCZNIK DOPUSZKOWY 1-kan.

Shelly Blu Motion czujnik ruchu bluetooth

Shelly Plus i4 DC 5-24V aktywator scen akcji

Inteligentne gniazdo WIFI NOUS A8T TASMOTA
ESP32 MATTER 10A MQTT

Kontroler do Taśm i Pasków LED 5 w 1 Zigbee 12V-24V DC HUE TUYA Conbee HA

Pilot Bluetooth Shelly Blu Button1 niebieski BT

Czujnik jakości powietrza wilgoci Termometr Higrometr SMART IKEA Vindstyrka

Czujnik Xiaomi Mi Temperature & Humidity Monitor 2

OXT Inteligentny Czujnik radar obecności jasności USB ZigBee TUYA Smart

SHELLY INTELIGENTNY ZESTAW STEROWNIK SHELLY EM + PRZEKŁADNIK 50A 2-KANAŁOWY

Sterownik Przełącznik WiFi Sonoff MINI R4 - 10A 230V - eWeLink ESP32 Remote

Sterownik Rolet ZigBee TUYA Przełącznik PSMART RM Biały

Bramka ZigBee Centrala Sterująca ConBee III Dresden Elektronik

Licznik energii elektrycznej Shelly “3EM”

@gacekk

Nie lepiej zrobić przełączników na zigbee aby działały jako dodatkowe wzmacniacze sygnału?

Tak te zasilane z sieci mają routery, plus Router Zigbee.Adapter SLZB-06M Bramka Zigbee EFR32MG21 Ethernet PoE USB LAN WIFI do HA.
Jak to mawiał jeden Pan, nie trzymaj wszystkich jajek w jedni koszyku.

SONOFF TX T5 4C Dotykowy Włącznik Przełącznik Ścienny LED WiFi 4-kanałowy. Zastosowałem ze względu na swoją funkcjonalność.wgrane EspHome.

Przede wszystkim w wyłącznikach oświetlenia zastosować puszki z kieszeniami.
Zastosować można moduły Zigbee do sterowania oświetleniem.

1 polubienie

Pewnie że można, pytanie tylko jak to będzie działać jak przykryjesz to metalowa ramką wyłącznikach oświetlenia, nie mam więc pytam.

Działa dobrze. Poza tym moduł znajduje się w kieszeni puszki.