Od jakiegoś czasu bawie się HA postawionym na Synology jako VM’ka z różnymi losowymi czujnikami/akcesoriami podłączonymi przez WIFI jakie uzbierały się przez lata.
HA i temat smarthome jednak mnie wciągnął i chciałbym jednak przejść na bardziej skalowalne rozwiązanie.
Myślałem o przejściu na zigbee z nowymi czujnikami poprzez podłączenie Home Assistant Connect ZBT-1, które powinno działać bez problemu.
Czy mogą Państwo polecić jakieś czujniki wilgotności gleby? Czujniki planuje umieścić zarówno w kwiatkach w mieszkaniu jak i zwłaszcza w donicach na balkonie.
Czy mogą Państwo polecić jakiś repeater (koordynator??) zigbee by rozszerzyć zasięg.
Polecam coś takiego żadne gniazdko na zigbee nie ma takiego zasięgu. Na pierwszym piętrze mam serwer HA z koordynatorem, ten mały dinks jest na parterze a zasięg łapie aż w piwnicy.
Przy okazji takich urządzeń trzeba zwrócić uwagę, że niektóre działają tylko z urządzeniami Tuya. Ten z linku wygląda na działający z każdym urządzeniem zigbee, ale jeśli ktoś szuka innego, to niech sprawdzi opinie odnośnie działania z z2m.
A masz jakąkolwiek praktykę z tym Synology w przekazywaniu urządzenia USB do VM?
(nie wiem, nie używam, ale pamiętam falę tematów związanych z synology gdzie ludzie mieli mniejsze lub większe problemy z USB)
Ja to bym Ci jednak polecał któryś z SMLIGHT (SLZB-06, SLZB-06M).
Może być koordynatorem, może być routerem, może być podpięty do USB, albo gdziekolwiek do sieci kablem lub pzez WiFi, zasilany z USB/PoE. Może być równocześnie repeaterem sieci WiFi. Same zalety (no może poza ceną )
Cześć! Do pomiaru wilgotności gleby polecam popularne czujniki Xiaomi Mi Flora (można je zintegrować przez BLE, ale są też wersje Zigbee, np. Tuya). Jeśli chodzi o wzmacniacze sygnału Zigbee, dobrze sprawdzają się gniazdka Ikea Tradfri lub Sonoff Zigbee Plug – oba działają jako repeatery i są niedrogie. Koordynator ZBT-1 to dobry wybór. Pamiętaj, żeby czujniki i repeatery umieścić w takich miejscach, by zapewnić stabilną siatkę Zigbee. Powodzenia!
Generalnie wzmacniaczem (routerem) jest każde urządzenie podłączone do sieci 230V - gniazdka, przekaźniki, włączniki, żarówki (o ile są włączone)… (przekaźniki/włączniki tylko w wersji z N, te bez przewodu neutralnego nie). Czujniki bateryjne również nie są routerami i ich rozmieszczenie nie ma dla siatki znaczenia.