Rozkręcanie HA - pomoc w doborze sprzętu - Zigbee + czujniki pomiaru wilgotności gleby

Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu bawie się HA postawionym na Synology jako VM’ka z różnymi losowymi czujnikami/akcesoriami podłączonymi przez WIFI jakie uzbierały się przez lata.

HA i temat smarthome jednak mnie wciągnął i chciałbym jednak przejść na bardziej skalowalne rozwiązanie.

Myślałem o przejściu na zigbee z nowymi czujnikami poprzez podłączenie Home Assistant Connect ZBT-1, które powinno działać bez problemu.

1. Czy mogą Państwo polecić jakieś czujniki wilgotności gleby? Czujniki planuje umieścić zarówno w kwiatkach w mieszkaniu jak i zwłaszcza w donicach na balkonie.
  2. Czy mogą Państwo polecić jakiś repeater (koordynator??) zigbee by rozszerzyć zasięg.

z góry dziękuje za pomoc

1 polubienie

Polecam coś takiego żadne gniazdko na zigbee nie ma takiego zasięgu. Na pierwszym piętrze mam serwer HA z koordynatorem, ten mały dinks jest na parterze a zasięg łapie aż w piwnicy.

Przy okazji takich urządzeń trzeba zwrócić uwagę, że niektóre działają tylko z urządzeniami Tuya. Ten z linku wygląda na działający z każdym urządzeniem zigbee, ale jeśli ktoś szuka innego, to niech sprawdzi opinie odnośnie działania z z2m.

A masz jakąkolwiek praktykę z tym Synology w przekazywaniu urządzenia USB do VM?
(nie wiem, nie używam, ale pamiętam falę tematów związanych z synology gdzie ludzie mieli mniejsze lub większe problemy z USB)

Nie mam jeszcze praktyki, ale z tego co czytalem jeśli HA jest postawiony jako VM’ka to nie ma problemu z USB na synology.

Problem jest gdy HA jest w dockerze na synology.

(wiedza teoretyczna)

1 polubienie

Ja to bym Ci jednak polecał któryś z SMLIGHT (SLZB-06, SLZB-06M).
Może być koordynatorem, może być routerem, może być podpięty do USB, albo gdziekolwiek do sieci kablem lub pzez WiFi, zasilany z USB/PoE. Może być równocześnie repeaterem sieci WiFi. Same zalety (no może poza ceną :slight_smile: )

2 polubienia

Cześć! Do pomiaru wilgotności gleby polecam popularne czujniki Xiaomi Mi Flora (można je zintegrować przez BLE, ale są też wersje Zigbee, np. Tuya). Jeśli chodzi o wzmacniacze sygnału Zigbee, dobrze sprawdzają się gniazdka Ikea Tradfri lub Sonoff Zigbee Plug – oba działają jako repeatery i są niedrogie. Koordynator ZBT-1 to dobry wybór. Pamiętaj, żeby czujniki i repeatery umieścić w takich miejscach, by zapewnić stabilną siatkę Zigbee. Powodzenia!

Generalnie wzmacniaczem (routerem) jest każde urządzenie podłączone do sieci 230V - gniazdka, przekaźniki, włączniki, żarówki (o ile są włączone)… (przekaźniki/włączniki tylko w wersji z N, te bez przewodu neutralnego nie). Czujniki bateryjne również nie są routerami i ich rozmieszczenie nie ma dla siatki znaczenia.