Rozłaczanie się czujników zigbee co dobę

Witam

Czy któremuś z forumowiczów zdarza się taki problem ze co dobę na na jakiś czas tj. od nastu minut do paru godzin rozłączają się urządzenia zegbee a potem ni w pięć ni w dziewięć włączają się z powrotem ? Dzieje się tak praktycznie cały czas od pół roku. HA mam oparty o ThinClienta HP620 na proxmox iz donglem zegbee sonofa stara wersja “P”. Cały czas na bieżąco aktualizuję HA i wszystkie dodatki i ten problem jest bez zmian. Czasami rozłączają się urządzania co dobę czasami co dwie lub trzy doby a czasami dwa, trzy razy na dobę.
Jest trochę wkurzające bo np. otwarcie bramy garażowej przez apkę w telefonie czasami idzie zrobić a czasami nie. Różnych urządzeń zegbee mam 25szt.

Jeżeli to wszystkie urządzenia to błędów należy szukać w Koordynatorze, porcie USB.

1. Sprawdzić czy nie są włączone jakieś funkcje oszczędzania energii w BIOS (Systemie)
  2. Włączyć debugowanie Koordynatora.

W BIOSie nie mam włączenia oszczędzania ale, sorki że może zadaję proste pytanie bo jestem tylko informatykiem samoukiem - ale gdzie jest “debugowanie koordynatora” , bo znalazłem tylko “enable debuging loging” tylko dla całego MQTT

Z jakiego dodatku korzystasz Z2M, ZHA ? HA w proxmox Debian, czy coś innego ?

Sorki że dopiero dzisiaj odpowiadam, Korzystam z Z2M, natomiast co do proxmox to mam najnowszego i też go przeinstalowałem licząc na poprawę pobrałem go ze strony Proxmox VE 7.4 ISO Installer .Proxmoxa instalowałem zgodnie z jakimś angielskim poradnikiem Youtobowym ale nie pamiętam kogo. Wszystko śmiga tylko wkurza to rozłączanie zigbee. Nie wiem czy nie wgrać najnowszego firmwearu do dongla bo mam wersję sprzed roku, a widzę że Koenk ma wersję z maja tego roku. Nie wiem tylko czy nie będę musiał parować wszystkich urządzeń od nowa i czy coś to da. Uściślę jeszcze objawy bo może to ważne. Mam 25szt różnych Zegbee i takie zrywanie połączenia występuje ze wszystkimi urządzeniami końcowymi (jak termostaty na kaloryferach itp) i ponad połową routerów tak że zostaje przez parę godzin widoczna na mapie tylko gwiazda paru urządzeń typu router podłączonych bezpośrednio do koordynatora i tak wisi przez parę godzin a potem ni w pięć ni w dziewięć odbudowuje się cała kratownica wszystkich połączeń. I tak jest co praktycznie dobę ale w różnych godzinach. I wcale nie zostają w sieci te najbliżej, tylko zupełnie przypadkowe, za kązdym razem inne routery w domu. Wyłączenie Thinkclienta i przełożenie dongla do innego USB czasami przyspiesza odbudowę sieci zegbee, ale też nie zawsze.

Masz ustawioną opcję w proxmox-ie tworzenia kopii zapasowych. Jeśli tak to sprawdź czy w trakcie jej tworzenia nie są odłączane urządzenia usb.

Screenshot - 20.06.2023 , 12_13_51

A może zmień kanał ZIGBEE ? Może nakłada ci się z siecią WIFI?

Z ciekawości czy udało ci się rozwiązać problem?
W mojej sieci miałem podobne objawy przeszedłem na ZHA i teraz jest ok.