właśnie o to mi chodziło rozwiązanie wyżej
Szukam rozwiązania do sterowania poprzez HA smart lampami. Chciałbym na tych przyciskach zdefiniować funkcje:
- pojedyncze wciśniecie sterowanie smart lampą poprzez HA
- podwójne kliniecie awaryjne rozłączenie smart lampy, poprzez rozłączenie fizycznego zasilania do lampy w przycisku w przypadku awarii HA lub sterowania smart lampą - wymóg żony
A co na to dokumentacja producenta?
Michał, dokumentacja producenta dotycząca tego przełącznika jest bardzo ograniczona, pewnie więcej można znaleźć w dokumentacji aplikacji, której nie znalazłem. Myślałem, że może tutaj ma ktoś doświadczenie w tym temacie.
Michał? chyba Simon.
(a jeśli chcesz kogoś wywołać, to użyj znaku małpy przed nickiem tak jak tu @Paweł_Jarmuszkiewicz )
Sądziłem, że masz jakąkolwiek dokumentację (i się nią podzielisz), skoro wybrałeś ten wątek właśnie.
Natomiast ogólna zasada projektowania aktorów jest taka, że jeśli aktor ma lokalne sterowanie to ma ono priorytet, czyli mówiąc inaczej jeśli jest tam jakiś przekaźnik to jest on zawsze sterowany lokalnym przyciskiem przełącznikiem niezależnie od tego czy urządzenie ma kontakt ze zdalnym systemem czy nie.
Wyjątkiem jest sytuacja, gdzie celowo odłączysz (funkcja z angielska zwykle się nazywa detach) lokalne sterowanie od aktora, to wtedy twój pomysł robi się zazwyczaj awykonalny (bo musiałbyś polegać na zdalnej automatyce w celu przywrócenia sterowania lokalnego, a zakładasz awarię zdalnej automatyki, czyli nie będzie to do zrobienia wtedy, gdy byłoby potrzebne).
Oczywiście z niektórymi producentami (szczególnie niszowymi, a to chyba ten przypadek w statystykach widać około 600 instalacji HA zintegrowanych z Blebox czyli tyle co nic, biorąc pod uwagę, że NabuCasa chwali się 2 milionami instalacji HA) można się w pewnych kwestiach dogadać, by wprowadzili coś nietypowego, ale tak naprawdę jeśli chcesz rozwiązania wykraczającego poza ogólnie przyjęte rozwiązania, to musisz szukać czegoś, co realizuje złożoną logikę już na poziomie samego modułu.
Więc albo DIY (rozwiązania na bazie ESPHome, Tasmota i pewnie kilku innych projektów mogą być odpowiednio zmodyfikowane - ESPHome na bazie samego firmware, a Tasmota przez uruchomienie lokalnego skryptu) albo być może Shelly - też ma rozbudowane opcje uruchamiania lokalnych skryptów (przynajmniej w generacjach 1-3). Nie twierdzę, że w Blebox się nie da, ale w ogóle nie znam tego systemu, więc nie chcę wprowadzać w błąd (ale zdobycie dokumentacji to pewnie graniczy z cudem, skoro nie ma jej tam gdzie być powinna).
@szopen pomyliłem Cię z kimś.
Myślałem nad ESPHome, ale ciężko będzie to zmieścić w puszce elektronikę z przekaźnikami.
Bardziej chodziło mi o zmianę podstawowej funkcji z krótkiego przyciśnięcia na podwójne lub przytrzymanie, a to już spokojnie załatwiłaby lokalna elektronika urządzenia, ale tak jak mówisz to zależy od chęci producenta.
EDIT: nie da się zmienić akcji podstawowej dzwoniłem do producenta
U nich się może nie da, ale skoro przekaźnik jest sterowany programowo (a jeśli jest tam jakiś przekaźnik, to oczywiście jest to tak zrealizowane), to nie ma przeciwwskazań technicznych, aby uzyskać dowolne funkcje na takim samym lub bardzo podobnym sprzęcie.
Podejrzewam, że gdybyś uderzył z tym pomysłem do autorów oprogramowania, gdy wchodzili na rynek, to by to zrealizowali, ale wytwórca masówki opartej na cudzym oprogramowaniu może nie mieć chęci do takich modyfikacji.
A kto powiedział, że masz to budować sam od podstaw?
Tu masz bazę sprzętu na którym można uruchomić ESPHome i są jakieś wstępne gotowce
jest to możliwe również w przypadku sprzętu, którego nie ma w bazie, tylko trzeba znać jego schemat elektryczny, no i sprzęt musi spełniać jeden kluczowy warunek - być zbudowany na jakimś wspieranym MCU (najlepiej Espressif, bo pozostałe MCU to raczej dla bardziej zaawansowanych).
Oczywiście funkcje jakie pragniesz nie będą zawarte w żadnym gotowcu, ale jest możliwe do realizacji coś co wymyśliłeś (a jak przeszukasz forum to i znajdziesz jakieś przykłady, na których możesz bazować konfigurację - to będzie raczej w wątkach z tym tagiem esphome ).
Przecież rozwiązanie podałem w tym wątku.
Co do awarii HA zawsze możesz użyć https://allegro.pl/oferta/blebox-switchboxd-sterownik-urzadzen-elektrycznych-6639270149 będzie to działać pod warunkiem że nie padnie sieć wifi
Tylko po co to robić? Zaraz będziesz szukał jak zabezpieczyć się przed padniętą siecią Wi-Fi
Punkt 1 rozumiem. Punk 2, jeżeli nastąpi awaria HA to dwa różne urządzenia nie będą się że sobą komunikować, a z tego co kojarzę to żaden z przełączników nie posiada styków rozwiernych.
Jak bym miał coś szukać to:
SHELLY I4 GEN 3 MULTI CLICK 4 WEJŚCIA CYFROWE 8 MB I któryś z ich przekaźników z wejściem sterujący, przekaźnik cały czas włączony dla sterowania SmarLight . Sterowanie zwykle przyciski dzwonkowe.