Cześć, chciałbym podłączyć sterowanie moim rekuperatorem który ma 4 porty rs485: 12v A B gnd, dokumentacje wrzucam jako zdjęcie bo że strony producenta zniknęła, a PDF nie można dodać.
Chciałbym to podpiąć do esp32 przy pomocy rs485 to ttl, ale niepokoi mnie to 12v. Czy powinienem się obawiać że podpięcie takiego modułu pod ten port w rekuperatorze może spalić moduł lub esp32? Jeśli tak, to jak obniżyć to napięcie? Powinienem skorzystać z jakiegoś modułu z konwerterem logicznym?
Jeśli podłączysz tylko zaciski A,B a ESP zasilisz osobnym zasilaczem (o odpowiednim napięciu) to nic się nie stanie.
Gdybyś chciał zasilić z 12V ze złącza to musisz je dostosować do wartości znamionowej modułu ESP.
Nie … konwersji napięć na trasmisji AB nie trzeba wykonywać. RS485 to standard i co się nie podłączy to zawsze pasuje,
Problem jest z napięciem zasilania.
Mógłbyś to nawet zasilić z tych 12V podają na pin modułu Vin …wszystko z zależy jaki masz moduł, a dokładnie jaki jest tam stabilizator. Przy 12V może się grzać.
Ograniczenie forum, ale spakuj zipem i powinno wejść (skoro nie ma na stronie producenta, to tym bardziej warto wrzucić - może komuś innemu się przyda).
ESP nie ma portów RS485, więc musisz użyć konwertera (edit: przeoczyłem, oczywiście go masz).
Udało mi się dobrać do tego modbusa, poniżej kod esphome, wersja beta. Jednak esp32 po wpięciu modułu modbus stało się niestabilne, potrafi się zawiesić, a następnie na portach GPIO w które wpięte są czujniki DHT11 mam błedy. Nie pomaga odpięcie zasilania od esp32 i podpięcie ponownie, muszę odpiąc kable od DHT11 i podiąć ponownie, następnie raz jeszcze wgrać esphome (lub wystarczy reset zasilania, nie wiem). Moduł którego uzywam to: Konwerter RS485 - UART TTL MAX485 - Sklep msalamon.pl . Czy możecie mi polecić jakieś inne moduły, z jakimś lepszym filtrowaniem czy coś, nie znam się.
Tak, jakkolwiek nie wiem czy ten konwerter na RS485 nie wymaga zasilania 5V (a podejrzewam, że tak), natomiast przyczyną problemów może być przeciążenie stabilizatora 3,3V.
Wrzucam skromny kod po krótkim testowaniu. Działa, ale miałem kilka problemów z resetem esp32 i brakiem stabilnej komunikacji z reku. Na pierwsze pomogła wymiana zasilacza 5V a na drugie to w sumie nie wiem. Zmieniłem framework na idf i na razie jest ok. Konwerter najprostszy, zasilanie 5V:
Brak rezystora terminującego 120 ohm, wykorzystana jedna para skrętki jako A i B, bez podłączonej GND. Reszta w kodzie, switch nr 4 na płycie reku odpowiada za prędkość RS485. Dodałem trochę rzeczy do kodu, aby reku żył swoim własnym życiem. Jak coś to służę pomocą. Jedynie mam problem z dryftem czujnika ciśnienia różnicowego. Układ do pomiaru ciśnienia zbudowałem w oparciu o czujniki SDP810 i rurki Pitota (ciśnienie statyczne i dynamiczne jako osobne rurki). Jednakże w domowej instalacji ciężko uzyskać warunki do ich poprawnego montażu. Jak macie jakieś pomysły na inną możliwość pomiaru ciśnienia czy przepływu powietrza to z chęcią skorzystam.